nieuws

Bij deze agrarische kinderopvang in Dalfsen is géén plek voor iPads

Kinderen tussen de dieren: agrarische kinderopvang populairder dan ooit
Geen computers, televisie of tablets voor kinderen van agrarische kinderopvang De Kleine Kornuiten in Dalfsen. Zij staan elke dag in hun laarzen tussen de koeien en andere boerderijdieren. Steeds meer ouders kiezen voor deze zogenaamde agrarische opvang, die vooral gericht is op het buitenleven op de boerderij.
Keurig lopen ze over het erf van de boerderij van familie Noordman uit Dalfsen. Allemaal hand in hand, anders rennen ze overal naartoe. Dat is niet de bedoeling, want met zo'n honderdvijftig kinderen die dagelijks op de boerderij rondlopen, is het wel zo handig dat iedereen bij elkaar blijft.

Enorme groei

Eénmaal in de stal gaat iedereen z'n eigen gang. De één pakt een schep, de ander voert gillend de koeien. Alsof ze nooit anders hebben gedaan. "Dit is natuurlijk iets wat nooit in een regulier kinderdagverblijf kan, zo spelen in de stal", vertelt Karla Noordman van De Kleine Kornuiten. 
Agrarische kinderdagverblijven ongekend populair
Agrarische kinderdagverblijven ongekend populair © RTV Oost
Ze runt de kinderopvang samen met haar man. Negen jaar geleden startten ze de eerste groep op de boerderij, maar het agrarische dagverblijf voor kinderen bleek zo populair dat ze binnen een jaar al op een capaciteit zat waar ze eigenlijk vijf jaar de tijd voor had genomen. "We begonnen met 55 kinderen en nu hebben we dagelijks zo'n 150 kinderen."

Wachtlijst

Het bedrijf heeft een wachtlijst omdat het anders 'niet te doen is'. Ook Monique Loos, eigenaar van agrarische opvang De Bonte Koe in Losser, merkt dat het concept ongekend populair is.
De opvang kent een soortgelijk succes als de familie Noordman: "Wij gingen in ons eerste jaar gewoon voor één groep. Dat werden er meteen al drie. Reguliere opvangen hebben ook wachtrijen, maar ik heb het idee dat de rijen bij agrarische opvangen nog langer zijn."

Buitenspelen

De toenemende populariteit komt volgens Noordman door ouders die hun kinderen graag meer buiten zien spelen. Zo ook Stephanie Broeders, moeder van Mees (5). "De kinderen komen standaard vies thuis. Ik vind dat echt geweldig. Ik vind het belangrijk dat de kinderen veel buitenspelen. Ze zitten al zoveel binnen."
Agrarische kinderdagverblijven ongekend populair
Agrarische kinderdagverblijven ongekend populair © RTV Oost
Agrarische kinderdagverblijven in Overijssel breiden steeds meer uit. Zo ook De Bonte Koe. Het bedrijf gaat van 40 kinderen naar zo'n 100 kinderen per dag. Naast dat de kinderen veel buitenspelen, is er volgens Loos nog een ander aspect wat de agrarische kinderopvang zo gewild maakt.

Ons-kent-ons

"Reguliere kinderopvang-locaties vallen vaak onder een landelijke organisatie. Dan moeten ouders bellen naar een hoofdkantoor, en dat voelt onpersoonlijk." 
Bij een agrarische kinderopvang zul je dat niet snel meemaken, weet Loos. "Wij hebben geen hoofdkantoor. Je kind is dan 'gewoon' bij een boerenfamilie. Dan is het echt ons-kent-ons."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.