nieuws

Vijf nieuwe feiten over de moord op 'Tattookiller' Onno Kuut

Moordslachtoffer Onno Kuut uit Enschede
Moordslachtoffer Onno Kuut uit Enschede © beeldbewerking RTV Oost
Het is inmiddels 10 jaar geleden dat in de duinen van Hoek van Holland het verminkte lichaam van Enschedeër Onno Kuut werd gevonden. Hij lag in een ondiep graf, bedekt met wat bladeren en takken. Justitie weet zeker dat vier zogenoemde Tattookillers verantwoordelijk zijn voor de moord en eiste onlangs levenslange gevangenisstraffen tegen hen. Volgende week zullen de advocaten van de Tattookillers het woord nemen. RTV Oost heeft de laatste jaren veel geschreven over deze moord, die een afrekening in het criminele circuit lijkt. Toch duiken er telkens weer nieuwe feiten op. We zetten er vijf op een rij.
1: Scarface
Een week voor de marteldood van Kuut heeft zijn oude vriend Michel B. uit Enschede een afspraak met twee van de Tattookillers langs de snelweg bij Amsterdam. Volgens de politie draagt ook Michel eenzelfde tattoo op de rug als de beruchte Tattookillers en slachtoffer Kuut. Het zijn Chinese karakters, die 'Wees Daadkrachtig' betekenen.
Naast de vier 'killers' in het westen van Nederland, zou er ook een 'Groep Oost' zijn met verschillende leden. De Chinese karakters op de rug van Michel zijn volgens justitie rood ingekleurd, omdat hij 'de baas' zou zijn van de groep. Michel heeft die avond een kompaan van de 'Groep Oost' meegenomen.
Tekst gaat verder onder de foto
Michel B. (links) met de bekende tatoeage op z'n rug
Michel B. (links) met de bekende tatoeage op z'n rug © politie
Bij de ontmoeting aan de rand van Amsterdam ontstaat volgens een kroongetuige een woordenwisseling. Het zou gaan over leiderschap in de groep. Volgens de kroongetuige wilden de twee Tattookillers, broers van elkaar, duidelijk maken dat zij de baas waren en niet Michel. Nadat ze gezegd zouden hebben: "Zo doen wij dat hier", kerfde één van de broers met een scherp mes in de wang van Michel's kompaan.
Zo doen wij dat hier!
Tattookiller
Naast een meningsgeschil over leiderschap zou het ook gaan over een drugsdeal. Er zouden “blokken” zijn binnengehaald zonder de broers te laten meedelen in de opbrengst. 
Saillant detail is dat eerder op de avond de broertjes al bij de ex van Michel thuis waren geweest om een dvd af te geven. En niet zomaar een dvd, maar die van de film 'Scarface'. Opvallend is verder dat het litteken op de wang van Michel's kompaan er precies hetzelfde uitziet als die op het gezicht van de vermoorde Onno Kuut. Zijn levenloze lichaam vertoonde veel verwondingen, waaronder dus dezelfde snee op de wang.

2: Mes

Onno Kuut's lichaam vertoonde op meerdere plekken snij- en steekwonden. In zijn nekwervel zat nog een puntje van een mes. Het was maar een klein stukje, van circa 2,4 mm, een zwart gematteerd stukje metaal. Volgens justitie is 75% zeker dat het mespuntje afkomstig is van een Böker Plus mes van het model Jim Wagner RBB.
Tekst gaat verder onder de foto
De tattookillers bezaten allen eenzelfde soort mes
De tattookillers bezaten allen eenzelfde soort mes © RTV Oost
Alle vier de verdachte Tattookillers hadden zo'n mes. Bij twee van die messen is het puntje afgebroken, maar is er geen match met het puntje uit Onno's nekwervel. Volgens een getuige had Onno zelf ook zo'n mes. Dat is nooit teruggevonden. Justitie zegt dat het goed mogelijk is dat Kuut met zijn eigen mes om het leven is gebracht "als ultieme vernedering". 

3. Diefstal

Al vaker is gezegd dat Kuut mogelijk is omgebracht, omdat hij geld zou hebben gestolen. Hij zou zowel van oude vriend Michel B. als één van de Tattoo-broers een flink bedrag hebben gejat. Meestal werd er gesproken over het 'McDonald's-akkefietje'. Onno zou geld in de auto hebben laten liggen bij de fastfood-gigant, maar toen hij terugkwam bij zijn wagen was het geld volgens zijn verhaal 'weg'. Het zou gaan om een kleine 60.000 euro. Volgens verschillende bronnen zou Onno de diefstal in scene hebben gezet.
Uit andere getuigenverklaringen blijkt dat er meer geld weg is geraakt. Zo zou een erfenis van Michel B.'s ouders ook zijn gestolen door Onno. Dat zou zo'n 40.000 euro zijn. Uit gegevens van de Belastingdienst blijkt, dat zo'n bedrag kan kloppen. 
Onno zou zich volgens de kroongetuige in het proces ook de opbrengst van een afpersing hebben toegeëigend. Het slachtoffer van die afpersing wordt aangeduid als  de 'kabouter uit Overdinkel'. Michel B. zou 300.000 euro bij die man hebben 'opgehaald' en vervolgens gestald hebben bij een kompaan van de 'Groep Oost'. Onno zou het daar niet mee eens geweest zijn en wilde meedelen. Kuut zou het geld daar hebben weggenomen in een zwarte tas.
Ondanks deze diefstallen zou Michel B. geen doodswens van Onno hebben gehad, zeggen verschillende getuigen. "Michel was wel boos, maar wilde Onno altijd weer in de armen sluiten", zeggen ze.
Mogelijk ligt dat anders bij de 'Groep West'. Uit verschillende telefoontaps en getuigenverklaringen blijkt dat Onno "hetzelfde had gedaan bij hun". Kuut zou 50.000 euro hebben gestolen van één van de Tattoo-broertjes. Volgens justitie is die diefstal één van de mogelijke motieven voor de moord op Kuut.

4. Doden zonder wroeging

In de verblijfplaats van de Tattoo-broers is door de politie een zeldzaam boek uit 1977 gevonden met de titel:' Doden zonder wroeging'. "De beschrijving in dit boek van de wijze waarop iemand wordt omgebracht vertoont treffende overeenkomsten met de wijze waarop Onno moet zijn omgebracht en vervolgens is begraven", zegt het Openbaar Ministerie. 
- Zo wordt er vooraf een graf gegraven. 
- De te doden persoon wordt voor zijn dood gemarteld. De hoofdpersoon zegt tegen hem: “Ik wil dat je voelt hoe de dood over je komt”.
- De voet die op de hals wordt gezet. Bij Onno wordt een voetafdruk op de rug aangetroffen.
- Het slachtoffer wordt meerdere keren gestoken met een mes.
- Het bedekken van het graf met bladeren.
Volgens justitie blijkt hieruit ook dat de Tattookillers enorm goed voorbereid waren en uiterst professioneel te werk gingen. Een moord als uit het boekje, zogezegd.
Tekst gaat verder onder de foto
Het boek 'Doden zonder wroeging' uit 1977
Het boek 'Doden zonder wroeging' uit 1977 © beeldbewerking RTV Oost
 5. Autoverhuur in de fik
Bekend is dat de vier Tattookillers in gehuurde auto's reden. Ook Onno Kuut deed dat. De plek waar ze de wagens vandaan haalden was 'X Rent a Car' in Rotterdam. Uit Track & Trace gegevens kan worden opgemaakt dat de gehuurde auto's van de Tattookillers meerdere keren bij het strand van Hoek van Holland zijn geweest. Precies bij de plek waar Onno's lichaam is gevonden.
Ook werd er op de waarschijnlijke moordavond snel naar een huis in Leerdam gereden, waar één van de leden van de vermeende huurmoordgroep vaak verbleef. Volgens justitie is dat de plek waar Onno is gemarteld en gedood. In dat huis zijn er echter geen sporen gevonden. Wel bleek de badkamer extreem goed gereinigd, mogelijk met caustic soda. "De leidingen waren er zelfs door aangetast." Ook kan het volgens het OM zo zijn dat ze een ruimte in het huis hadden geprepareerd voor het plegen van de moord. 
Eén van de gehuurde auto's heeft op de vroege ochtend na de waarschijnlijke moordnacht, een korte stop gemaakt bij een gracht in Schiedam. Precies op die plek werden in het water spullen gevonden, die door getuigen worden herkend als bezit van Onno. Zo kwamen er Boeddhabeeldjes en stukken van een dekbed boven water. Ook lijkt diezelfde auto via het bedrijf X Rent a Car te zijn gereden. Volgens justitie om daar Onno's gehuurde auto af te leveren. Die werd later door de verhuurder scheef geparkeerd en met een lege tank teruggevonden. "Niets voor Onno", zegt de verhuurder. 
De Chinees komt geen auto's meer huren
Tattookiller
Diezelfde eigenaar van X Rent a Car zegt ook door één van de broertjes gevraagd te zijn om de huurgegevens van Onno te wissen. Dat heeft hij gedaan, maar niet voordat 'ie een back-up had gemaakt. Met die back-up heeft de politie een reconstructie kunnen maken. Verder zou het Tattoobroertje gezegd hebben: "De Chinees komt geen auto's meer huren." Met 'De Chinees' wordt Onno bedoeld, hij was geadopteerd uit Korea.
Nieuw element dat onlangs pas openbaar is geworden, is dat het verhuurbedrijf daarna in de fik is gezet. Het OM zegt daarover: "Opvallend is dat het bedrijf op 1 april 2009, ruim een week na het aantreffen van het lichaam van Onno en vlak voor het eerste verhoor van de autoverhuurder, met molotovcocktails in brand wordt gestoken."

Achtergrond

Vijf nieuwe feiten in een tien jaar oude moordzaak. Volgens justitie zijn het de vier Tattookillers geweest die Onno van het leven hebben beroofd. Deze groep mannen zou een moordeskader vormen, dat moorden uitvoert in opdracht. Het OM acht de Tattookillers verantwoordelijk voor de moord op drugsdealer August Adjoeba, Boneka Belserang, Yassin Chakkor en Onno Kuut. Ook zijn ze veroordeeld voor een poging tot moord op Marlon Dalfour. 

Motieven

Voor de moord op Kuut zouden ze meerdere motieven hebben:
- De genoemde diefstal van 50.000 euro door Onno van één van de Tattoo-broertjes
- Onno was een belangrijke getuige van de moorden op Yassin Chakor en Boneka Belserang en vormde zo een gevaar.
- Omdat Belserang 'per ongeluk' was doodgeschoten, wilde de Molukse gemeenschap 'genoegdoening'. Onno was het wisselgeld.
- Een laatste motief zou kunnen zijn dat Onno aan de Tattookillers zou hebben gevraagd om Michel B. te liquideren. Na ontvangst van het geld zouden zij dit hebben omgedraaid en Michel B. hebben laten betalen voor het doden van Onno.

Onwaarschijnlijk

Dit laatste motief wordt door verschillende bronnen richting RTV Oost afgedaan als zeer onwaarschijnlijk. Zo zegt de kroongetuige in een audio-opname waar RTV Oost over beschikt: "Wij weten dat dat niet zo is. Wij weten dat 'Lange' dat niet gedaan heeft. Wij weten dat, 100 procent. Hij heeft dat niet gedaan. Die Chinees was wel bang voor hem, omdat die Chinees van hem had gestolen en vervolgens was weggevlucht. Maar 'Lange' heeft niemand opdracht gegeven. Hij wilde Onno misschien wel een pak slaag geven en Onno was daar bang voor, maar meer niet." 
Lange heeft niemand opdracht gegeven
Kroongetuige
Ook justitie meldt dat ze over verschillende tapgesprekken en getuigen beschikken die dit verhaal bevestigen. Toch geldt Michel nog wel als verdachte. Ondermeer omdat een Duitse getuige hem aan de moord koppelt. Het is nog niet bekend of hij vervolgd gaat worden. 

Engelsman

Een laatste verdachte is een Engelsman. Die huurde in de tijd dat Onno vermoord werd een appartement in Hoek van Holland, vlakbij de plek waar Onno dood is aangetroffen. Later zou hij hebben gezegd dat "hij dat met Onno ook had opgelost." Verder is verdacht dat vlak na een doorzoeking in dat appartement door de politie, de keuken van het complex in brand is gezet. Het is nog niet bekend of deze Engelsman vervolgd gaat worden.

Verweer advocatuur

Komende week voeren de advocaten van de Tattookillers het woord. Zij zullen vooral vertellen dat er geen direct bewijs is dat hun cliënten bij de moord betrokken zijn geweest. Zo is er geen dna van hen bij Onno aangetroffen, is er geen moordwapen en geen moordlocatie. Er zijn geen sporen van moord in het huis in Leerdam en ook kan volgens de advocaten niet bewezen worden dat de Tattookillers daadwerkelijk achter het stuur zaten van de gehuurde auto's. 
Na de pleidooien van de advocaten zal de rechtbank zich een paar weken beraden. Dan, 10 jaar na dato, wordt duidelijk of de Tattookillers schuldig worden bevonden aan de moord op Onno Kuut uit Enschede.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.