nieuws

Gemeente dreigt opnieuw met dwangsom voor veelbesproken ‘Polen-boerderij’ in Geesteren

Omwonenden van de omstreden woonboerderij aan de Ossendijk beklagen zich over overlast
Omwonenden van de omstreden woonboerderij aan de Ossendijk beklagen zich over overlast © Google Streetview
De gemeente Tubbergen heeft de eigenaar van de veelbesproken woonboerderij in Geesteren opnieuw gedreigd met een dwangsom. De boer, lokaal bekend als ‘Hopje’, heeft in deze woonboerderij Poolse arbeiders ondergebracht. ‘Hopje’ krijgt nu tot 1 oktober de tijd om een einde te maken aan deze illegale bewoning. Doet hij dit niet, dan hangt hem een dwangsom van 25.000 euro boven het hoofd.
door Jan Colijn
De commotie rond de woonboerderij aan de Ossendijk ontstond nadat omwonenden vorig jaar een brandbrief naar de gemeente hadden gestuurd. Daarin drongen ze aan op onderzoek in hoeverre de huisvesting van de buitenlandse werklieden – afkomstig uit het voormalige Oostblok – in strijd is met het bestemmingsplan.

In strijd bestemmingsplan
Onderzoek wees uit dat dit inderdaad het geval was. Voornaamste struikelpunt is dat de boer het pand bouwkundig had aangepast voor de huisvesting van meerdere personen. Zo waren er onder meer sanitaire voorzieningen aangebracht.
Juridische crux is echter dat er slechts één huishouden in de boerderij mag wonen, zo laat een gemeentewoordvoerster desgevraagd weten.

'Keiharde muziek'

Aanleiding voor de brandbrief destijds vormde onder meer de lawaaioverlast die de bewoners in de buurt veroorzaken. De Oostblokkers, die werken bij bedrijven in de regio, draaien regelmatig tot in het holst van de nacht keiharde muziek, aldus de briefschrijvers.
Bovendien zorgen de mannen volgens de buren voor verkeersonveilige situaties omdat ze met hun plastic tasjes regelmatig langs de kant van de weg lopen om bij de lokale supermarkt bier te halen.

Eerdere dwangsom

Daarop legde het gemeentebestuur exact een jaar geleden ook al eens een dwangsom op van 20.000 euro, waarbij de boer eveneens een ultimatum tot 1 oktober kreeg. Omdat ‘Hopje’ voor die datum de woonsituatie had aangepast, is de dwangsom uiteindelijk nooit opgelegd.
Maar nu gaandeweg is gebleken dat er toch weer meerdere Polen hun intrek hebben genomen in de boerderij aan de Ossendijk, dreigt de gemeente andermaal met een dwangsom van 25.000 euro.

Bezwaar

Daarbij is opnieuw een ultimatum tot 1 oktober dit jaar gesteld, zo heeft het Tubbergs gemeentebestuur de boer eerder deze week te verstaan gegeven.
'Hopje' heeft nog wel tot 4 april de mogelijkheid om bezwaar te maken tegen de dwangsom. Dit heeft hij overigens ook gedaan toen hem de eerste dwangsom werd aangezegd, maar die bezwaren werden toen ongegrond verklaard.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.