Remtest om aan te tonen dat Ceintuurbaan in Raalte fietsstraat moet worden

Je mag er maar 30 kilometer per uur rijden, maar eerlijk is eerlijk: het is bijna niet te zien. Daarom willen de bewoners die langs de Ceintuurbaan in Raalte wonen dat de weg wordt ingericht als een fietsstraat. "Dan is het voor iedereen duidelijk dat je er geen 50 kilometer per uur mag rijden, maar toch echt 'maar' 30 kilometer per uur."

"Zelfs de agent wist het eerst niet, dat deze weg eigenlijk een 30-kilometer zone is", vertelt bewoonster Joke Manenschijn. "Het is ook niet duidelijk te zien. Omdat het een soort rondweg is, denkt iedereen dat je hier harder mag. De gemeente wil geen wildgroei aan borden langs de weg, maar het zou toch echt duidelijk moeten worden aangegeven. Inrichten als een fietsstraat is de beste oplossing."

Joke Manenschijn is samen met andere buren in actie gekomen voor een veiliger weg. Als extra aandachtspunt is Veilig Verkeer Nederland gevraagd om een demonstratie te geven over de remweg bij 30 kilometer per uur en bij 50 kilometer per uur.

Remmen

Instructeur Michiel Pas van Veilig Verkeer Nederland legt de aanwezige buren en andere belangstellenden uit hoe het brein van een automobilist werkt als hij of zij rijdt en plotseling moet remmen. Daarna stapt hij in een auto en gaat eerst met 30 kilometer per uur op de rem staan en later met 50. 

"Ik krijg er kippenvel van. Hij rijdt dwars over de pionnen heen. Dat zou zomaar je kind kunnen zijn. Ik had niet gedacht dat het verschil zo groot zou zijn." 

Aanpassen

Een vrouw die in de buurt woont, geeft toe dat ze zelf ook harder rijdt van 30 kilometer per uur. " Je kent de weg ook en weet waar je moet oppassen. Maar nu ik zo zie wat het verschil in remmen en dus in een ongeluk is, denk ik wel nog eens beter na over de snelheid. Deze weg is ook niet goed ingericht. Aanpassen, maak er maar een fietsstraat van!"

Uit onderzoek blijkt wel dat de meeste hardrijders vaak de naaste buren zijn. Maar over de Ceintuurbaan rijdt ook heel veel doorgaand verkeer. De SP pleit komende raadsvergadering 4 april dan ook voor het inrichten van de weg als fietsstraat.

"Het moet duidelijker worden en mensen moeten zich bewust worden van het verschil in snelheid en veiligheid. Het inrichten van deze weg als fietsstraat is een goedkope en veilige oplossing. We hopen de gemeenteraad mee te krijgen in dit voorstel."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Salland Raalte Veilig Verkeer Nederland Nieuws
Deel dit artikel: