Formule 1

Shirley van der Lof valt buiten boot voor stoeltje in Formule 1 voor vrouwen

Shirley van der Lof uit Haaksbergen valt net buiten de boot voor stoeltje in Formule 1 voor vrouwen
Shirley van der Lof uit Haaksbergen valt net buiten de boot voor stoeltje in Formule 1 voor vrouwen © RTV Oost
Het was een nek-aan-nekrace, maar Shirley van der Lof (32) uit Haaksbergen is er uiteindelijk net niet in geslaagd een van de felbegeerde stoeltjes te bemachtigen in de W-series: de Formule 1 voor vrouwen. Van der Lof doorstond de eerste testdagen probleemloos, maar viel tijdens de laatste kwalificatie in het Spaanse Almería alsnog buiten de boot.
door Jan Colijn
Het was altijd al Shirleys grote droom om als vrouwelijke coureur door te dringen tot de Formule 1. Net nadat ze de racerij sinds een aantal jaren op een lager pitje had gezet, werden begin dit jaar de plannen gelanceerd voor een speciale vrouwenklasse. Daarop deed de Haaksbergse alsnog een ultieme poging haar grote droom waar te maken.
Was supermooie ervaring die ik niet had willen missen
Shirley uit Haaksbergen mist net stoeltje voor Formule 1 voor vrouwen

Paplepel

Ze kreeg het racen overigens met de welbekende paplepel ingegoten. Via vader Alexander, maar vooral ook via haar grootvader. Opa Andries was namelijk de allereerste Nederlandse coureur ooit in de Formule 1. Of ‘Opa Ferrari’, zoals Shirley hem altijd noemde. Jarenlang timmerde de geboren Haaksbergse, die intussen met partner en driejarig dochtertje Ysabel in Ubbergen woont, ambitieus aan de weg. Met eigenlijk maar één doel: doordringen tot het mannenbolwerk dat Formule 1 heet.

Maar het kwam er nooit van. “Ik reed in de Formule 3 toen de wereldwijde crisis losbarstte. Sponsoren haakten af en de racerij werd financieel steeds lastiger. We hebben toen besloten om in een minder dure klasse te gaan racen.” Sinds een aantal jaren rijdt Shirley zogenoemde historische races. “Met een Porsche 911 uit de zestiger jaren. Een klasse overigens waar het er wel degelijk erg fanatiek aan toe gaat.”

Formule 1 voor vrouwen

Maar toen begin dit jaar de plannen voor de W-series werden gelanceerd en ze zich aanmeldde, kreeg de Twentse een uitnodiging en doorliep ze met succes meerdere kwalificatierondes. Uiteindelijk strandde ze donderdag in het Spaanse Almería.

Veel plezier

Ondanks dat ze buiten de boot viel, blikt de geboren Haaksbergse met veel plezier terug op het avontuur. “Helaas ben ik het dus niet geworden. Ik heb veel pech gehad de afgelopen dagen. Waaronder een kapotte motor, waardoor ik veel rijtijd ben verloren.” Uiteindelijk ging het allemaal net niet door. “Het was allemaal heel erg close. Dat maakt het extra lastig om iets van jezelf te laten zien. Al met al was het echter een supermooie ervaring die ik niet had willen missen.”
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.