Zwolse weerbaarheidsles wekt interesse onderwijsminister Slob

Wiskunde, aardrijkskunde, geschiedenis, dat zijn van oudsher belangrijke lessen op de middelbare school. Lessen over mentale weerbaarheid en zelfvertrouwen zijn minder gebruikelijk in het onderwijs. Een speciaal lesprogramma, dat het Zwolse Meander College gebruikt, moet daar verandering in brengen.

In het lesprogramma 'Think' worden leerlingen uitgedaagd om over gevoelens te praten. Over de dagelijkse dingen van het leven, waar de een makkelijker mee om kan gaan dan de ander. Over bijzondere of vervelende ontwikkelingen in je omgeving praten kan wat lastiger zijn. Think helpt om je gevoelens bespreekbaar te maken en om daarbij meer zelfvertrouwen op te wekken.

Resultaten

'Think' is bedacht in Zwolle en het wordt nu gegeven op zes Zwolse scholen, als aanvulling op de rest van het lespakket. De effecten zijn goed, zeggen ook mentoren en leraren.

"Ik had een meisje in de klas die ik vroeg wat het belangrijkste is dat ze op school geleerd had. Toen zei ze dat ze geleerd had om 'nee' te zeggen. Dat komt uit de lessen van Think en dat is voor deze scholier een heel mooie opsteker. Voorheen cijferde ze zichzelf weg om voor anderen klaar te staan, nu weet ze dat ze ook best 'nee' mag zeggen", aldus leerlingenmentor Peter Gerritsen van Talentstad.

Leerlingen

Omdat er veel positieve signalen over de lessen zijn, wilde minister van Onderwijs Arie Slob met eigen ogen zien hoe het werkt. Daarom was hij vanmorgen samen met staatssecretaris Paul Blokhuis op het Meander College in Zwolle. Samen namen ze deel aan een Thinkles en spraken ze na afloop met een aantal leerlingen. Ook wethouder Michiel van Willigen was erbij omdat Zwolle dergelijke lesprojecten stimuleert.

Belangrijk

"Dit soort project wordt door het ministerie van Onderwijs gefinancierd in het kader van 'gezonde school'. Want het gaat op school ook om geestelijk welzijn en dan is het belangrijk om te zien hoe dat in de praktijk handen en voeten krijgt", zegt onderwijsminister Slob.

"We zullen moeten beslissen of we doorgaan met dit soort projecten. Het is duidelijk dat Think een succes is, het zou goed kunnen dat deze of soortgelijke projecten ook op andere scholen vorm krijgen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Zwolle onderwijs minister Nieuws
Deel dit artikel: