FC Twente

Verbazing in Enschedese politiek over brief van FC Twente en Noabers aan gemeentebestuur

Sfeeractie van Vak P bij duel van afgelopen vrijdag tegen FC Den Bosch
Sfeeractie van Vak P bij duel van afgelopen vrijdag tegen FC Den Bosch © RTV Oost/Tijmen van Wissing
In de eerste van twee sessies buigt de gemeenteraad van Enschede zich vanavond over het schuldsaneringsplan van FC Twente. De kaarten liggen op tafel en de partijen debatteren in een commissievergadering over het plan. Toch leven bij de oppositie nog veel vragen. Onder meer over een brief van FC Twente en investeringsgroep Noabers aan het college. In die brief komt naar voren dat er een meningsverschil bestaat tussen FC Twente en Noabers aan de ene kant en de gemeente aan de andere kant. Een meningsverschil over de verdeling van de transferinkomsten tussen de club en schuldeisers.

Wat is er aan de hand?

Vrijdag 29 maart verstuurde het gemeentebestuur van Enschede een memo aan de gemeenteraad; het ging om een brief van FC Twente en Noabers aan het college van de stad. Die brief ontving het college woensdag 27 maart, de dag dat Enschede met het nieuws naar buiten kwam dat er een akkoord was over het schuldsaneringsplan. 
Centraal in die brief van FC Twente en Noabers staat de vraag wat FC Twente doet met geld dat wordt ontvangen uit de verkoop van spelers. In de brief wordt dat omschreven als overtollige liquiditeit. Naar welke schuldeisers gaat dat geld en hoeveel krijgen de schuldeisers? Met name één passage springt er uit. 
"We willen uitdrukkelijk benadrukken dat zowel FC Twente als Noabers niet akkoord kunnen gaan met de werkwijze overtollige liquiditeiten zoals verwoord in het memo 19 maart. Deze werkwijze belemmert niet alleen de governance, maar ook de selectie." 
FC Twente en Noabers vrezen dat de manier waarop het geld uit transferinkomsten verdeeld gaat worden onder meer nadelig is voor de samenstelling van de selectie van de club.

Maar wat staat dan in die memo van 19 maart?

Dat vroegen oppositiepartijen in de Enschedese gemeenteraad zich ook af toen ze de brief van FC Twente en Noabers lazen. Maar de betreffende memo was vrijdagmiddag nergens te vinden. Het kostte wat speurwerk om 'm te achterhalen, want pas vrijdagavond laat werd de memo 19 maart verstuurd aan de gemeenteraad. Onder de strikte voorwaarde van geheimhouding.
De inhoud van de memo ligt dus zo gevoelig dat het college die liever niet openbaar maakt. Volgens een raadslid valt uit de memo op te maken dat Noabers en FC Twente niet akkoord gaan met een aantal 'zeer redelijke eisen' van het college. Over details laat het raadslid zich niet uit, vanwege de geheimhouding die is opgelegd. 
Vergadert de gemeenteraad vanavond dan over een schuldsaneringsplan waarover onenigheid bestaat tussen FC Twente en Noabers en de gemeente Enschede? 

Vragen

Daarover verschillen de meningen. Oppositiepartijen denken dat er wel degelijk sprake is van onenigheid. Zij zien nergens terug dat de werkwijze overtollige liquiditeiten is aangepast aan de wensen van FC Twente en de Noabers. Of dat de Noabers en FC Twente uiteindelijk toch akkoord zijn gegaan met de werkwijze zoals die werd omschreven in de memo 19 maart. Daar zal wethouder Eerenberg vanavond vragen over krijgen.
Volgens een woordvoerder van de gemeente is er niks aan de hand. "Dat wat er nu ligt, is overeenstemming over en nu aan onze raad om een besluit over te nemen." 
Ook Marc Teutelink van de grootste coalitiepartij BBE ziet geen probleem. "We gaan spreken over het raadsvoorstel en daar is iedereen het over eens." 
Oppositiepartijen in de gemeenteraad zijn ontstemd over de gang van zaken. De partijen hadden hun strategie voor de commissievergadering klaar toen zich vrijdagmiddag ineens die brief aandiende van FC Twente en Noabers, gericht aan het college. 

Onaangenaam verrast

Waarom heeft het twee dagen geduurd voor het college de brief doorstuurde naar de raad, vragen partijen zich af. Het gemeentebestuur ontving de brief op 27 maart. Toen had de brief direct al verstuurd kunnen worden aan de raad. Nu werden partijen pas afgelopen vrijdag onaangenaam verrast door de gang van zaken. 
'Broddelwerk'; zo wordt de werkwijze van het college omschreven. "Het kan maandagavond nog interessant worden", stelt een raadslid. 
De commissievergadering over het schuldsaneringsplan van FC Twente begint vanavond om zeven uur en is live te volgen via de site van RTV Oost.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.