nieuws

Dialectfestival RTV Oost: onmeunig mooie dag krijgt volgend jaar vervolg

RTV Oost kan terugblikken op een onmeunig geslaagde eerste editie van het Dialectfestival. Naar schatting 1.500 mensen waren vanuit alle delen van de provincie naar de studio in Hengelo gekomen, waar directeur Marcel Oude Wesselink na afloop bekend maakte dat er een nieuwe traditie is geboren: ook volgend jaar komt er namelijk een Dialectfestival.
Behalve dat er volop aandacht was voor de streektaal in al z’n vormen, was het evenement tegelijk ook een open dag. RTV Oost bood het publiek namelijk een uitgebreid kijkje in de eigen keuken. En dat stelden de bezoekers overduidelijk op prijs.

Favoriete dialectwoord
Al sinds jaar en dag houdt RTV Oost 'Maart Dialectmaand'. Een hele maand lang is er aandacht voor de streektaal in al z’n vormen. Muziek, uitgebreide reportages en dit jaar was er ook de verkiezing van het favoriete dialectwoord. Het publiek kon stemmen via onze website, maar ook door te bellen met onze radiopresentatoren.

Uiteindelijk werden alleen al via internet meer ruim 6.000 stemmen uitgebracht. Daarbij bleek onmeunig (ontzettend) het favoriete Overijsselse dialectwoord, zo maakte RTV Oost-directeur Marcel Oude Wesselink tijdens het Dialectfestival bekend.
We willen uitstralen dat we ons thuis voelen in Overijssel
RTV Oost-directeur Marcel Oude Wesselink

Dialectmarkt
Tijdens dit festival was het in de foyer gezellig druk. Er stonden onder meer kraampjes met Overijsselse delicatessen, streekproducten en dialectboeken. Bovendien waren er liveoptredens van onder anderen Höllenboer, Bert Eeftink en Paul Schabbink, Frank Droste, Edwin van Hoevelaak en dialectrock van De Heinoos. Jan Riesewijk, die dit jaar met Tweeduuster het theater in duikt, bewees dat hij is uitgegroeid tot een fenomeen als het gaat om de streektaal.

Kijkje achter de schermen
Maar ook konden bezoekers een kijkje nemen achter de schermen en van dichtbij zien wat er zoal komt kijken bij het maken van radio en televisie en hoe op onze redactie de dagelijkse nieuwsstroom wordt verwerkt.

'Thuis in Overijssel'
Het Dialectfestival vormde de afsluiter van Maart Dialectmaand en dat smaakt volgens RTV Oost-directeur Oude Wesselink naar meer. “We wilden uitstralen dat we ons thuis voelen in Overijssel. Overijssel is namelijk onze eigen huiskamer. Waar we onze eigen taal spreken, waar we onze eigen humor hebben. En waarvan we weten wat hier leeft en speelt. Als we daar goed verslag van doen op radio en televisie zal het publiek zich bij ons thuis voelen. Dat is het waar het bij ons als omroep voor Overijssel om draait.”
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.