STORK

Plannen Hijschgebouw Hengelo gepresenteerd: 'Krekelburgers en Tinderboom zijn mogelijkheden'

"Ik hoop dat het een beetje gek wordt", zegt kwartiermaker van Hengelo Gerard Cornelisse. "Het Hijschgebouw wordt een broedplaats voor jonge ondernemers. In het pand komt horeca, een museum, digitale kunst, verschillende winkeltjes, grote schermen waar je op kunt swipen. Maar het belangrijkste is misschien wel de markt."
Vanavond zijn in de Schouwburg van Hengelo de nieuwe plannen voor het Hijschgebouw op de Hengelose markt gepresenteerd. "Alles waarvan de Hengeloërs zeggen 'dat kan hier niet, dat past niet in deze stad', dat komt juist wél in het pand", lacht Cornelisse. "Bijvoorbeeld krekelburgers, een visrestaurant of een Tinderboom." 
Maar of de inwoners van Hengelo dat ook zien zitten? “Daar komt echt geen mens op af. Dat eten we hier niet in Hengelo”, reageert iemand uit de zaal.
Impressie Hijschgebouw Hengelo.
Impressie Hijschgebouw Hengelo. © West 8
Fotograaf: West 8
Impressie Hijschgebouw Hengelo.

Gebaseerd op oude Hijschgebouw

De bewoners van Hengelo kozen in 2017 al voor het idee van Architectenbureau West 8 uit Rotterdam. Dat bureau bedacht dat op die plek een gebouw moest komen, dat gebaseerd is op het Hijschgebouw van Stork. "Stork is voor deze regio ontzettend belangrijk geweest en we denken dat we dat met deze hal kunnen laten zien", meent architect Penne Hangelbroek.
"Ons ontwerp lijkt daarom erg op de oude fabriek die STORK hier vroeger liet bouwen. Het pand zal bij deze tijd horen, maar het herinnert wel aan de rijke verleden van deze regio", aldus architect Hangelbroek. 
Impressie Hijschgebouw Hengelo.
Impressie Hijschgebouw Hengelo. © West 8

ROC van Twente

Als het aan Cornelisse ligt gaan leerlingen van ROC van Twente meewerken met de bouw van het pand. “Hoe mooi is het als het pand gebouwd wordt door de eigen regio? Bovendien kan het ROC daarnaast ook een grote rol spelen. De leerlingen kunnen hier de beveiliging doen, de catering verzorgen, noem maar op.”

Kritische geluiden

In de zaal wordt kritisch gereageerd op de plannen. “Het klinkt nog als een luchtkasteel of zijn de horeca en de andere faciliteiten al wel ingevuld? En is er straks nog wel ruimte voor grote evenementen zoals de Nacht van Hengelo?" Cornelisse stelt de zaal gerust. “Meerdere partijen hebben al toegezegd om zich te vestigen in de nieuwe hal.”
Architect Adriaan Geuze vult Cornelisse aan: “Je kunt een plein 333 dagen leeg laten, zodat de Nacht van Hengelo georganiseerd kan worden, maar dat was niet onze taak. We willen meer dagen van het jaar reuring op de markt.”
Ook wordt de vraag gesteld of dit plan niet nog meer leegstand in de hand werkt: “Er staat al zoveel leeg in Hengelo”, aldus een zorgwekkende reactie uit de zaal. Toch denkt Maarten Schuurman van Hengelo Promotie positief over de plannen. "Ik was eerst sceptisch, maar als je de plannen goed leest, dan denk ik dat het werkt."

Nog even wachten

Het kan nog een paar jaar duren voordat het gebouw met alle invulling klaar is. "Maar we beginnen al wel vast hoor", zegt Cornelisse enthousiast. "We gaan er nu al voor zorgen dat het plein begint te leven, bijvoorbeeld met evenementen."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.