Beuningen

Saron blijft ondanks rechterlijke uitspraak voorlopig cliënten opvangen

Voormalig predikant Dirk Besjes van zorginstelling Saron
Voormalig predikant Dirk Besjes van zorginstelling Saron © RTV Oost
Voor de cliënten van de christelijke zorginstelling Saron verandert er de komende weken niets. Saron mag dan vorige week het kort geding tegen de Twentse gemeenten hebben verloren, de cliënten zullen ook de eerstkomende tijd worden opgevangen in de zorgboerderij bij Beuningen. Dat laat Saron-voorzitter Dirk Besjes weten.
Het hele weekeinde keken de 23 cliënten van Saron, die veelal een psychiatrische of verslavingsachtergrond hebben, met spanning uit naar deze maandag.

Na de uitspraak van de rechter afgelopen vrijdag heeft voormalig predikant Besjes afgelopen nacht bij de poort gepost. “De gemeente Enschede had immers aangekondigd dat de zorg per 1 april zou worden overgedragen. Vandaar dat ik er om middernacht stond, maar uiteindelijk kwam er niemand opdagen.”

Gerommel

Het rommelt al lange tijd rond de zorginstelling. Zo kwam Saron vorig jaar uitgebreid in het nieuws omdat zeven leidinggevenden werden verdacht van miljoenenfraude met pgb’s. Nadat er vrijspraak volgde, ging het Openbaar Ministerie in hoger beroep. 
Nadat Saron vervolgens failliet was gegaan, werd de organisatie per 1 november overgenomen. “Weliswaar onder dezelfde naam, maar door een ander bestuur dat niets met het vorige te maken had”, aldus Besjes. “Juist in die periode stelde de gemeente een onderzoek in.” Op basis van dat onderzoek besloot de gemeente de subsidie per 1 april stop te zetten. Reden: de zorg zou op meerdere fronten tekort schieten.
De zorg voor de 23 cliënten zou zodoende worden overgenomen door het Leger des Heils. Dat zou vanaf 1 april gebeuren. “Ze hebben ons de subsidie afgenomen, maar we mogen nog wel zorg verlenen. Tegelijk willen onze cliënten bij ons blijven. Een eerdere actie van de ‘Vrienden van Saron’ heeft drie ton opgebracht. Daarvan willen we de komende tijd de zorg betalen. Voor de langere termijn zijn we echter vanzelfsprekend weer op subsidie aangewezen.” Besjes zegt daarvoor zijn hoop te hebben gevestigd op een nieuwe rechtszaak.

Schermutseling

Vorige week nog deed zich overigens een schermutseling voor op het erf van Saron toen een delegatie van het Leger des Heils alvast poolshoogte nam. “Maar omdat de cliënten hadden aangegeven dat het Leger niet welkom was in hun woonruimte, heb ik deze delegatie tegengehouden. Een van de cliënten heeft toen in zijn emotie wat geroepen. Dat is alles. Dat ging verder zonder duw- of trekwerk ofzo.” Het Leger des Heils besloot toen in het belang van de cliënten de zaak niet op de spits te drijven en vertrok.

Reactie cliënten

Voorzitter van de cliëntenraad Jeannette Verbrugge – zelf voormalig bewoner van de Saron-opvang - zegt dat er sinds de komst van de nieuwe leiding in november een nieuwe wind waait bij Saron. “Er is veel verbeterd. Zo is er veel oud-personeel vertrokken en zijn nieuwe medewerkers aangetrokken die wél over de vereiste kwalificaties beschikken. Ik sta dagelijks in contact met de bewoners en op één na wil iedereen blijven. Van de overige 22 personen wil niemand bij het Leger onder behandeling. En omdat een ieder vrije keus heeft als het gaat om zorgaanbieder, willen de cliënten de komende tijd zelf een pgb-budget aanvragen en dan een eigen keus maken.”

Of Besjes heeft overwogen het bijltje er maar bij neer te gooien? “Nee, ik doe dit in het belang van de cliënten. Ik kijk deze mensen in hun ogen en zie hun problemen. Van mezelf ben ik een ‘zorgenmens’. Ik kan het dan ook niet over mijn hart verkrijgen om er dan zomaar mee te stoppen.”

De gemeente Enschede zegt dat Saron nog steeds cliënten mag opvangen, maar dat dit voor eigen rekening en risico komt. Het Leger des Heils staat paraat, aldus de gemeente. Eén van de cliënten heeft intussen aangegeven naar het Leger des Heils te zullen overstappen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.