nieuws

WO2 Café van start: Hans Visschedijk verloor zijn zusje bij bombardement Haaksbergen

Een klein meisje dat stierf in de armen van haar moeder bij het bombardement van Haaksbergen. Een week voordat het Twentse dorp bevrijd werd in 1945.
Het is één van de verhalen die tijdens de eerste dag van het WO2 Café in Haaksbergen werd opgetekend. Een drama dat nog steeds veel emoties oproept bij Hans Visschedijk, broer van het slachtoffer, maar ook een tragedie die andere aanwezigen in het WO2 Café aangrijpt.

Vijftien plekken

"Dit zijn de verhalen waar we naar op zoek zijn", zegt WO2-deskundige Paul Harmens van het Historisch Centrum Overijssel. Samen met onder meer RTV Oost en Overijsselse bibliotheken is het HCO aanjager van het WO2 Café. Op vijftien plekken in Overijssel kunnen mensen de komende weken hun verhaal over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding kwijt.
Het WO2 Café is feitelijk de start van het lustrumprogramma voor de viering van 75 jaar vrijheid, volgend jaar. Hans Visschedijk hoorde op het laatste moment op Radio Oost over het initiatief. "Tijdens de lunch bij Sarah", zegt hij. "Toen ben ik toch maar met dit verhaal naar het WO2 Café gekomen."

Bombardement

Hij hoopt dat het verhaal over het bombardement en de tragische dood van zijn zusje een vervolg krijgt in de vorm van een herdenking in Haaksbergen. "Mijn zusje stierf in de armen van mijn moeder, die het bombardement overleefde. Heel emotioneel, nog steeds. Mijn moeder is daarna ook nooit meer helemaal de oude geworden."
Het WO2 Café is dinsdag 2 april in de bibliotheek in het centrum van Enschede. Mensen met een verhaal, een object of een document uit de Tweede Wereldoorlog zijn van harte welkom tijdens de inloop van 12 tot 14 uur. Woensdag 3 april opent het WO2 Café de deuren in de bibliotheek van Losser.
Wil je terugzien en -lezen wat er allemaal langs is gekomen in WO2 Café's, klik dan op onderstaande foto. Dan kom je terecht in een longread 'Verhalen over oorlog en bevrijding in Overijssel'. Daar vind je verhalen, foto's en video's over wat mensen langs brachten in de WO2 Café's van afgelopen week.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.