Regio Almelo

Jeugd-tbs geëist voor overvaller op Wawollie Almelo

Jeugd-detentie geëist voor overval op kringloopwinkel in Almelo
Jeugd-detentie geëist voor overval op kringloopwinkel in Almelo © iStock
Voor de rechtbank in Almelo is negen maanden jeugddetentie en jeugd-tbs geëist tegen de 19-jarige verdachte van de overval op kringloopwinkel Wawollie in Almelo.
De overval in maart vorig jaar mislukte deels, omdat een medewerkster de gewapende man de winkel uit wist te werken. Zo voorkwam ze dat de fooienpot werd meegenomen. Wawollie schonk de inhoud van de pot, een kleine 1.000 euro, later aan het dierenasiel.

Dienstwapen

De man wordt naast de overval ook verdacht van een mishandeling van een man in Enschede, het ingooien van een ruit bij zijn ouders en het verzetten tegen zijn aanhouding. Daarbij zou hij niet alleen geprobeerd hebben om een agent van een trap te gooien, maar zou hij ook getracht hebben om het dienstwapen van de agent af te pakken.
De 19-jarige werd na DNA-onderzoek vorig jaar aangehouden. Politiemensen vonden een jas en een T-shirt met gaten die de overvaller gedragen had ergens in de struiken. Op de jas zat DNA wat matchte met de databank van veroordeelde criminelen. Na zijn aanhouding bekende de Almeloër, maar hij trok zijn bekentenis later weer in. Hij beweerde dat hij de jas uitgeleend had aan een neef die de overval pleegde.

Bekentenis

Geconfronteerd met de fikse bewijslast vroeg de 19-jarige om overleg met zijn advocaat. Daarna besloot de jonge Almeloër om toch te bekennen, tot grote schrik van zijn ouders en zus. Zij geloofden heilig in de onschuld van hun familielid.
Volgens de verdachte kreeg hij de tip voor de overval van zijn neef die bij de kringloopwinkel werkte. De neef was kort voor de overval naar huis gestuurd, maar zou wel een groot deel van de buit gekregen hebben. Zelf zegt de 19-jarige dat hij vijf euro en een patatje kreeg van zijn neef. 

Geen onbekende van justitie

De 19-jarige Almeloër is geen onbekende bij justitie en hulpverlening. Vooral de hulpverleners maken zich grote zorgen. De man zou niet alleen verstandelijk beperkt zijn, maar ook kampen met autisme, psychotische en schizofrene stoornissen die versterkt worden door zijn verslaving aan cannabis. Meerdere pogingen om de 19-jarige te helpen mislukten, waardoor een jeugd-tbs de enige manier zou zijn om de man onder controle te krijgen. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.