nieuws

Meerderheid raad Enschede lijkt voor kwijtschelding schuld FC Twente

Een meerderheid van de gemeenteraad van Enschede gaat volgende week akkoord met het voorstel van het college van burgemeester en wethouders om FC Twente vijf miljoen euro kwijt te schelden en negen miljoen van de lening van de gemeente aan Twente achter te stellen. Collegepartijen Burger Belangen Enschede, D66, ChristenUnie, VVD en PvdA zijn voor het voorstel. Het lijkt er op dat het voor wethouder Eelco Eerenberg geen probleem wordt het voorstel door de raad te loodsen.
Eén ding werd vanavond wel duidelijk in de commissievergadering ter voorbereiding op die raadsvergadering: geen van de partijen is blij met de gang van zaken, maar de collegepartijen willen het vooral zakelijk bekijken. Nu vijf miljoen kwijtschelden en negen miljoen achterstellen doet pijn, maar minder dan 28 miljoen. In geval van een faillissement van FC Twente loopt het bedrag tot 28 miljoen op door allerlei bijkomende kosten. 
GroenLinks-raadslid Robin Wessels bleef volharden in de mening die hij al eerder liet horen in de raad. Hij stelt dat niemand zeker kan weten dat FC Twente ook daadwerkelijk failliet gaat als de gemeente Enschede nee zegt tegen de bijdrage die van de gemeente wordt gevraagd in het schuldsaneringsplan. 

Vele miljoenen extra

Wessels kreeg vanuit de collegepartijen het verwijt te gokken met gemeenschapsgeld. omdat de raad meerdere keren is voorgespiegeld dat FC Twente inderdaad failliet gaat als de gemeente niets doet. Wessels opperde nog dat het bedrijfsleven, de Noabers, misschien nog wel met vele miljoenen extra over de brug komen als de gemeente niets doet. 
Wethouder Eerenberg hielp het raadslid van GroenLinks uit de droom door te benadrukken dat investeerders echt niet met meer geld komen dan de veertien miljoen die ze nu doen. Hij benadrukte nog maar eens dat het heel bijzonder is hoeveel geld de Noabers bij elkaar brengen. 

Achtergestelde lening

Overigens verschillen oppositiepartijen en collegepartijen wel van mening over de status van de achtergestelde lening van negen miljoen euro. Daar hoeft FC Twente geen rente en aflossing meer over te betalen en er is ook geen einddatum aan die lening verbonden. Voor meerdere oppositiepartijen betekent dat niks minder dan dat de gemeente niets meer terug ziet van dat geld. 
CDA-fractievoorzitter Ayfer Koc sprak de angst uit dat door het ontbreken van een einddatum voor die achtergestelde lening de gemeente Enschede nog tot in lengte van dagen blijft verbonden aan FC Twente. 
Partijen kwamen ook met wensen. Zo pleitte EnschedeAnders er voor dat de gemeente Enschede door een commissaris vertegenwoordigd wordt in de Raad van Commissarissen. Een voorstel dat met verbazing werd aangehoord door collegepartijen, omdat de raad gezegd heeft  juist meer afstand van de club te willen nemen. 

Verhuizing trainingscomplex

Het voorstel van collegepartij Burger Belangen Enschede om het trainingscomplex van FC Twente op termijn te verhuizen van Hengelo naar Enschede, kon weer rekenen op verbaasde reacties vanuit de oppositie. Want wie gaat dat betalen? FC Twente heeft daar zeker geen geld voor. Overigens gaf Koen Groenewold namens FC Twente aan ook wel te willen verhuizen naar Enschede, maar wanneer dat zou moeten gebeuren is nog lang niet duidelijk. 

Wil je meer weten over het roerige jaar van FC Twente, klik dan op onderstaande afbeelding.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.