nieuws

Kruipruimtemoord eindelijk voor de rechter, Zwols moordhuis wordt verkocht

Het onderzoek in de strafzaak naar de zogenoemde 'kruipruimtemoord' in Zwolle is afgerond. Dat betekent dat de zaak, na ruim een jaar onderzoek, inhoudelijk behandeld zal gaan worden. En het huis, dat wordt verkocht.
Dat bleek vandaag tijdens de pro forma zitting in Zwolle, waarbij ook de verdachte Mark de G. met zijn advocaat aanwezig was. 
Deze week worden de laatste onderzoeksresultaten en processen-verbaal aan het dossier toegevoegd. Voor de inhoudelijke behandeling van de moordzaak in april heeft de rechtbank twee dagen uitgetrokken, 25 en 26 april. 

Kruipruimte

In de kruipruimtemoord draait het om het lichaam van de Zwolse Deniz, dat begin vorig jaar in stukken werd teruggevonden in de kruipruimte van het huis van zijn jeugdvriend en verdachte Mark de G. De familie van Deniz had hem even daarvoor als vermist opgegeven. Volgens verdachte Mark de G. heeft Deniz zichzelf door het hoofd geschoten, terwijl hij paranoïde was geraakt na het innemen van een 'cocktail' van medicijnen en cocaïne. Mark zou nog geprobeerd hebben om Deniz tegen te houden. Het cocaïnegebruik blijkt ook uit onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).
Mark de G. ontkent dus Deniz te hebben doodgeschoten. Onbekend is nog waarom het lichaam van Deniz in stukken moest worden gezaagd en verstopt onder de vloer. De verdachte heeft daar nog niets over gezegd.

Audiofragment

Tijdens de zitting vanochtend werd duidelijk dat in totaal acht familieleden van het slachtoffer schade claimen. Ze hebben eerder aangegeven last te hebben van PTSS, het post traumatische stress syndroom. Bovendien gaf hun advocaat aan dat ze straks tijdens de strafzaak gebruik willen maken van het spreekrecht.
Daarbij zal ook gerefereerd worden aan een audiofragment dat de familie van het slachtoffer aan justitie heeft overgedragen. De volledige tekst van dat gesprek is uitgetikt en aan het strafdossier toegevoegd. Over de inhoud van het gesprek zijn geen mededelingen gedaan.

Moordwapen nader onderzocht

Verder heeft het Openbaar Ministerie het proces-verbaal over het verhoor van de verdachte langer aangehouden. Daarbij draait het om de werking van het vuurwapen, waarmee het slachtoffer in het hoofd is geschoten. Wapenexperts buigen zich op dit moment nog over de relatie tussen een gevonden veer van het wapen en het achterblijven van een patroonhuls in het vuurwapen. Zonder in details te treden, is de terugslag van het vuurwapen, volgens advocaat Anno Huisman van de verdachte belangrijk, omdat het mogelijk het verhaal van zijn cliënt over de gang van zaken kan bevestigen.

Metaal

Bevreemdende factor in de zaak is, dat er naast een kogelgat in Deniz' hoofd ook een metaaldeeltje is gevonden. Volgens het Openbaar Ministerie is dat in het hoofd gekomen, omdat de kogel door een stuk plaatstaal is gegaan. In het huis van Mark de G. zijn voorwerpen bekeken waar de kogel doorheen kan zijn gegaan, maar het betreffende voorwerp is niet gevonden. 

Aanvullend onderzoek

De officier van justitie liet vandaag tot slot weten dat de rechter-commissaris nog drie aanvullende getuigen heeft gehoord. Ook die verslagen zijn aan het strafdossier toegevoegd. Op verzoek van de nabestaanden heeft de politie nog een aantal vragen van de familie beantwoord. In sommige gevallen is daarbij aanvullend onderzoek gedaan. Onder meer naar een Playstation, die op de dag van de aanhouding uit huis is gehaald en naar een aantal zoekwoorden dat op de computers van de verdachte is gebruikt.
Dit aanvullende onderzoek is toegevoegd aan het strafdossier, maar heeft volgens het OM geen extra inzichten opgeleverd. 

Moordhuis te koop

De verdachte was vandaag bij de pro-formazitting aanwezig, maar heeft geen gebruik gemaakt van zijn spreekrecht. Op een vraag van de rechter of hij nog in het bezit is van de woning waar het slachtoffer is gevonden, was het antwoord bevestigend. Wel is hij van plan om zijn woning in Zwolle-Zuid te verkopen. De verdachte zelf verblijft op dit moment in afwachting van strafzaak in huis van bewaring De Karelskamp in Almelo.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.