nieuws

Cryptofoons met Ironchat werden 'gekraakt' met hulp van Engelse politie

Het programma Ironchat
Het programma Ironchat © beeldbewerking RTV Oost
De Engelse politie heeft de politie Oost-Nederland geholpen om berichten van communicatieprogramma Ironchat te kunnen 'kraken'. De National Crime Agency (NCA) heeft de eigenaar van de server waarop het programma draaide, gevraagd om een zogenoemde plug-in te mogen plaatsen. Servereigenaar Bytemark heeft daarin toegestemd en dus is er volgens politie en justitie geen sprake van hacken.
Eind vorig jaar werd bekendgemaakt dat de politie had kunnen meelezen met zo'n 260.000 versleutelde berichten. De politie Oost-Nederland gaf vanochtend iets meer uitleg over hoe ze het afgelopen jaar kon meelezen met berichten tussen criminelen via het programma Ironchat.

Aftappen

Het programma Ironchat was geïnstalleerd op mobiele telefoons. Gebruikers konden er gecodeerde berichten mee versturen. Iedere gebruiker kreeg een code om berichten te ontsleutelen en zo te lezen. Door die versleuteling voelden criminelen zich onbespied en dachten ze vrijuit te kunnen communiceren.
Het dataverkeer ging via een Engelse server van het bedrijf Bytemark. De Nederlandse politie heeft via de NCA aan Bytemark gevraagd of ze de data van het programma Ironchat mocht aftappen.
Bytemark heeft daar toestemming voor gegeven. Vervolgens is er een plug-in op die server geplaatst. Dat software-programma zorgde er voor dat het dataverkeer ook naar een 'Nederlandse' server doorgeleid werd. Die server stond letterlijk naast de Ironchat-server. De politie Oost- Nederland heeft zelf een programma ontwikkeld die sleutels voor de berichten genereerde. Zo werden alle berichten leesbaar.

Politie had zelf ook cryptofoons

Alle data is zowel gecodeerd als ontsleuteld opgeslagen. Om te checken of de sleutels goed werkten, heeft de politie zelf ook twee telefoons met Ironchat aangeschaft. De berichten die er onderling mee werden verstuurd tussen de agenten zijn vastgelegd en kwamen overeen met de ontsleutelde berichten die over de server binnenkwamen. De politie wist zo zeker dat het ontsleutelingsprogramma goed werkte.
De precieze details over de software die sleutels genereerde, wil de politie niet prijsgeven. Maar je kunt het volgens een woordvoerder zien als een soort mal waar deursleutels mee worden gemaakt. Zodra je weet welke mal de sleutelmaker heeft gebruikt, kun je zoveel mogelijk sleutels kopiëren als je wilt.
Overigens heeft de politie niet álle communicatie gelezen die via Ironchat werd verstuurd. De berichten werden op twee manieren gefilterd. Zo werd er gefilterd op criminele content en werden alleen berichten meegelezen van gebruikers die bekend waren bij justitie. 

Cocaïne

Eén en ander kwam vandaag naar voren in een rechtszaak tegen twee vermeende cocaïne-exporteurs. Die werden oktober vorig jaar opgepakt in het Gelderse Kesteren, nadat er op Ironchat berichten waren verstuurd over een vrachtwagen die er was geparkeerd met cocaïne aan boord. 
De politie heeft vervolgens de vrachtwagen geobserveerd en zo de verdachten kunnen aanhouden. Ze hoorden vandaag straffen tegen zich eisen van 32 en 40 maanden cel.

Jatten

Volgens de advocaat van één van de verdachten heeft de politie niet juist gehandeld bij het onderscheppen van de berichten van Ironchat. Hij spreekt over 'jatten' door de politie.
Hij wilde dat de rechtszaak werd aangehouden, maar dat gebeurde niet. Mochten er in de loop van het proces toch weer vragen opborrelen over de handelswijze van de politie met betrekking tot Ironchat, kan de rechtbank besluiten het onderzoek te heropenen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.