nieuws

Westerhaarse woonwijk in opstand tegen plannen Mijande: "Je leven wordt zo van je afgepakt"

Ook een dag na de grimmige bewonersbijeenkomst in Westerhaar zijn de bewoners van de wijk D'Oale Bouw nog altijd boos op Mijande Wonen. De woningbouwvereniging ontvouwde gisteravond haar plannen voor nieuw- en verbouw, maar die werden niet enthousiast begroet. "Ik ga niet akkoord met deze plannen, geen haar op mijn hoofd. En dat zijn er veel", vertelt Yvonne Spijker, voorzitter van de bewonerscommissie.
Al jaren krijgen de bewoners in de wijk te horen van Mijande dat hun woningen opgeknapt gaan worden. "Er is ons twee jaar geleden beloofd dat we een heel nieuw dak krijgen. Dat we nieuwe kozijen en dubbel glas krijgen. De douche en wc worden gerenoveerd", somt een buurtbewoner onder andere op vanaf zijn briefje. Ook zouden er zonnepanelen komen en mochten er ook nog wensen worden opgegeven. 

Waar nodig nieuwe wc

Gisteravond bleek dat van die plannen weinig terecht gaat komen. "Wij krijgen het volgende: het dak wordt geïsoleerd, er komt geen nieuw dak op", baalt de buurtbewoner. "Waar nodig nieuwe kozijnen, begrijpt u? Waar nodig nieuwe wc of een douche. En het is nu al twintig jaar oud. Over een warmtepomp werd niet gepraat." Kortom: van de ambitieuze plannen die Mijande jarenlang had, is in de ogen van de bewoners weinig meer over. "En dan gaat het bij ons om renovatie."
Tekst gaat verder onder de foto
De bewoners zijn woest
De bewoners zijn woest © RTV Oost / Rob van der Wardt
Want voor Yvonne Spijker en haar buren is de klap nog veel groter. Hun twee-onder-een-kapwoningen worden gesloopt. Daar komen rijtjeshuizen voor terug. "Dat gaat allemaal weg, denken ze. Dat hebben ze zomaar niet voor elkaar", stelt Spijker strijdvaardig. "Het gaat ons om de ruimte, niet zozeer om de woning. Dan waren we wel voor een woning in een nieuwer deel van Westerhaar gegaan."

Weggelopen

De nieuwe plannen vielen veel bewoners rauw op hun dak. Zo erg, dat ze wegliepen van de bijeenkomst. Een andere buurtbewoonster, wiens huis ook wordt gesloopt: "Ik ben heel boos en verdrietig. Je hebt een huisje, een leven opgebouwd en dat wordt gewoon in één minuut van je afgepakt. Je bent gewoon dakloos. Niemand wil in een rijtjeshuis wonen."
Tekst gaat verder onder de foto
De plannen voor de wijk
De plannen voor de wijk © RTV Oost / Rob van der Wardt
De boosheid is er vooral over de niet nagekomen beloftes. "Als ze nou gezegd hadden: we sparen tien jaar om onze beloftes waar te maken, dat was eerlijk geweest. Dit is gewoon heel oneerlijk. Ze denken bij Mijande dat we achterlijk zijn en geen verstand hebben, dat hebben we wel degelijk."

'Boosheid voorstellen'

Mijande Wonen-directeur Melanie Maatman kan zich de boosheid goed voorstellen. "Mensen hebben de afgelopen jaren bepaalden plannen voorgespiegeld gekregen, verwachtingen zijn gewekt. Daarna hebben ze heel lang niets van ons gehoord en dan komen we met een plan dat er anders uitziet dan is toegezegd."
Maatman vraagt begrip voor de keuze van Mijande om de plannen aan te passen. Volgens de directrice kon de woningbouwvereniging weinig anders. "Als we de plannen zo hadden doorgezet, dan hadden we de eerste vijftig bewoners gelukkig kunnen maken. De rest had het nakijken gehad. Nog los van als we het hadden doorgezet, we binnen drie a vier jaar failliet zouden zijn geweest. Dan waren we verder van huis geweest."
Tekst gaat verder onder de foto
Melanie Maatman van Mijande Wonen
Melanie Maatman van Mijande Wonen © RTV Oost / Rob van der Wardt
De directeur is nu twee maanden in dienst, met als doel orde op zaken te stellen. "Ik denk dat er in het verleden heel graag toezeggingen hebben willen doen, zonder dat ze goed de vaardigheid hadden om door te rekenen wat de gevolgen waren. Achteraf gezien klopt het plan voor geen meter." Mijande investeert in totaal 34 miljoen euro in de aangepaste plannen. "Veel geld voor een kleine corporatie. Andere projecten komen stil te staan, omdat we vinden dat we eerst in deze wijk moeten investeren."
Tekst gaat verder onder de video:
Reportage over de boze buurtbewoners in Westerhaar

Eind oktober duidelijkheid

Hoe nu verder is de vraag voor veel buurtbewoners. Mijande organiseert spreekuren om bewoners te informeren en vragen te beantwoorden. "Met elkaar gaan we kijken welke problemen ze tegen aan lopen en waar ze willen gaan wonen." Eind oktober moet duidelijk worden waar iedereen in de wijk komt te wonen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.