nieuws

Ook Mediant herkent zich in tweet chirurg Verhagen over hulpbehoevende man

Mediant Geestelijke Gezondheidszorg herkent zich volledig in de tweet die chirurg Tim Verhagen vorige week verstuurde. Daarin nam hij het op voor een hulpbehoevende man die al honderd dagen in het ziekenhuis lag terwijl hij niet ziek was. Ook bij Mediant ontstaan onwenselijke wachtlijsten.
"Onze eerste reactie was dat de minister ook bij ons moet komen kijken, want bij ons zijn dit soort situaties dagelijkse realiteit", vertelt bedrijfskundig manager Monique Simons van Mediant.
"Het proces voor een vervolgvoorziening is zodanig lang dat cliënten op een klinische voorziening moeten blijven. Daarmee houden ze een plek bezet voor mensen die deze hulp ook snel nodig hebben", vervolgt Simons. Op dit moment wachten er ongeveer twintig mensen op een passende plek.

Kritisch op het systeem

De oplossing is niet zo makkelijk erkent Simons. Toch wil ze de minister vragen om aan de "wortels van het systeem te zagen. Het duurt nu nog lang voordat er een indicatie komt. Die indicatie moet komen van het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg). Het hele traject is een log en bureaucratisch proces."
Daarnaast zou er een uitbreiding moeten komen van de capaciteit. "In de psychiatrie en geestelijke gezondheidszorg is daar zeker behoefte aan", legt de bedrijfskundige uit. "Nu houden we met noodgrepen de ballen in de lucht. Waar we normaal groepen van bijvoorbeeld tien mensen hebben, zijn het er nu soms twaalf."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.