nieuws

Dierenkliniek in Wierden meet als eerste in Nederland kreupelheid van paarden met sensoren

Dierenarts Arthur Asveld in Wierden kijkt niet meer alleen met het blote oog of een paard kreupel is. Sinds twee maanden plakt hij een sensor op het hoofd, het kruis en op een been van het paard, waarna hij op een tablet meteen kan zien wat er mis is. Asveld is de eerste in Nederland die met de sensortechnologie werkt.
"Hij mag op de rechte lijn, in draf", zegt Arthur Asveld tegen zijn collega Kirsten. Aan het paard waarop de drie sensoren zitten ziet Asveld ook met het blote oog dat het dier kreupel is. "Het beeld dat nu op de tablet binnenkomt bevestigt dat", laat Asveld zien. "Een rode lijn is het gemiddelde beeld, de blauwe lijn zijn de voetstappen. Hier is meteen te zien dat het paard linksvoor zwaar kreupel is", aldus Asveld. 
Tekst gaat verder onder de foto
Op een tablet is meteen te zien hoe kreupel een paard is
Op een tablet is meteen te zien hoe kreupel een paard is © RTV Oost
Op een tablet is meteen te zien hoe kreupel een paard is

Nauwkeuriger

In de afgelopen acht weken heeft hij al 70 paarden onderzocht met het nieuwe systeem. "We screenen hele stallen", zegt Asveld. "Dan blijkt dat 15 tot 20 procent van de paarden met kreupelheden of pijntjes rondloopt die we met het blote oog niet zouden opmerken, ook al heb je jarenlange ervaring." 
Het systeem is ontwikkeld in Amerika en is twintig keer nauwkeuriger dan de ouderwetse optische werkwijze, aldus Asveld. "Dit systeem maakt het meetbaar, je hebt geen discussie meer. Er werken al honderden partijen mee, maar in Nederland zijn wij de enige", zegt Asveld. "We willen met onze kliniek innovatief blijven en voorop lopen. Bij internationale keuringen, bijvoorbeeld als een paard naar Amerika gaat, kun je nu meteen de uitslag van deze test meegeven. Daar is nu al vraag naar." 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.