nieuws

Twentse zakentycoon Sanderink en ex-geliefde vechten ruzie in rechtbank uit

Twentse zakentycoon Gerard Sanderink vecht voor rechtbank tegen beschuldigingen ex-geliefde
Twentse zakentycoon Gerard Sanderink vecht voor rechtbank tegen beschuldigingen ex-geliefde © RTV Oost
Een telefoongesprek vol beschuldigingen verandert de vriendschappelijke- en zakelijke band tussen tussen Gerard Sanderink en ex-geliefde in een keiharde, nietsontziende ruzie. Tijdens dit gesprek, november vorig jaar, verweet Sanderink haar van verduistering van miljoenen. Volgens haar wordt hij beïnvloed door een 'nieuwe vriendin', die achter zijn geld aanzit. Ze eist vandaag een rectificatie voor de Almelose rechtbank.
Ze wil dat Gerard Sanderink haar naam zuivert bij iedereen tegen wie hij heeft verteld dat ze geld heeft verduisterd. En dan gaat het om de topmensen van zijn eigen bedrijven (Strukton en de Anteagroep), maar ook om de medewerkers van hun gezamenlijke bedrijf, het Duitse Wagner, dat zonnepanelen bouwt. Volgens haar is er sprake van 'karaktermoord'.

Liefdesrelatie

Na de eeuwwisseling hadden beiden jarenlang een liefdesrelatie. Die werd op enig moment omgezet in een vriendschappelijke, maar ook zakelijke relatie. Zij werd directeur van een aantal van Sanderinks bedrijven (onder meer Wagner Solar Gmbh) die actief zijn in de zonne-energie. Iedere zondag zagen ze elkaar, tot die bewuste zondag van het telefoongesprek in november 2018.
In dat telefoongesprek verweet Sanderink haar dat zij geld in Gambia had verduisterd. Daar is een dochteronderneming van Solar actief en ook zij is daar aan het werk geweest, zowel voor het bedrijf als voor een 'drinkwaterproject'. 

Seks met Afrikanen

Sanderink verweet haar ook 'onder invloed te staan van Afrikaanse criminelen', ze zou 'seks hebben gehad met Afrikanen' en ze zou 'misbruik hebben gemaakt van een telefoon van Sanderink in Gambia'. Ze zou zijn 'afgeluisterd, gevolgd en gefilmd'. Sanderink zei op de hoogte te zijn gesteld door de 'Amerikaanse veiligheidsdienst', die onderzoek zou hebben gedaan 'met medeweten van de Nederlandse veiligheidsdienst, de AIVD'. 
'Karaktermoord', zo ervoer de ex van Sanderink het gesprek, volgens haar allemaal 'ridicuul en onjuist'. In de periode erna komt ze er achter dat Sanderink de beschuldigingen ook heeft verteld aan een aantal van zijn topmensen binnen zijn concerns. Ze vraagt om bewijs, maar krijgt niets. Ze vraagt de AIVD om uitleg, maar die is niet bekend met de zaak. 

Vermogen van 600 miljoen

De dag van het telefoongesprek krijgt ze ook een mail waarin haar wordt gevraagd ontslag te nemen uit de 'Stichting Gerard Sanderink', dat is een filantropische instelling die jaarlijks studenten in Twente ondersteunt. Bij een overlijden van Sanderink zouden zijn bedrijven en vermogen (hij staat in de Quote voor 600 miljoen) in de stichting worden ondergebracht. Ook dit ervoer ze als 'een klap in haar gezicht'. 
'Een nieuwe vrouw in zijn leven' is volgens de ex van Sanderink de reden van de 'karaktermoord' die hij op haar pleegde. Ze kwam er bij toeval achter dat die nieuwe vriendin Rian van Rijbroek is. Van Rijbroek presenteert als 'internetdeskundige' en 'cyberhacker', maar heeft een twijfelachtige reputatie. Ruim een jaar geleden was ze als 'tech deskundige' te gast in het NOS-programma Nieuwsuur, maar een dag later bleek dat er weinig klopte van wat ze daar vertelde en rectificeerde Nieuwsuur de eigen uitzending. Van Rijbroek is intussen - volgens de ex van Sanderink - penningmeester van een nieuwe stichting: de 'Stichting Technology en Cybersecurity'. En deze nieuwe stichting is volgens haar de nieuwe erfgenaam van het bezit van Sanderink. 

'Erg beïnvloedbaar'

Sanderink is volgens zijn ex 'slecht in het inschatten van sociale situaties'. Hij heeft volgens haar een 'stoornis in het autistisch spectrum' en is daarom 'met name door manipulatieve vrouwen erg beïnvloedbaar'. Hij zou 'ten prooi zijn gevallen' aan Van Rijbroek. 

Rectificatie komt na onderzoek

Het kort geding van vandaag is 'verdaagd', na tussenkomst van de rechter. Afgesproken is dat uiterlijk 1 mei Sanderink een rectificatie opstelt voor alle betrokkenen. Het laatste onderzoek (derde in rij) wordt daarvoor zo snel mogelijk afgerond. Mocht die rectificatie, om welke reden ook, toch niet komen dan zullen beiden elkaar opnieuw voor de rechter treffen. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.