nieuws

Schots stro-poppetje van bevrijder ontroert tijdens WO2 Café in Enschede

De tweede dag van WO2 Café had vandaag de Enschedese bibliotheek als halteplaats. Het stro-poppetje dat mevrouw Margot Bruinewoud meebracht, maakt haar nog steeds blij. Ze kreeg het als kind in Glanerbrug van een Schotse geallieerde in het voorjaar van 1945.
Het poppetje ligt al sinds de Tweede Wereldoorlog op haar nachtkastje. Bewaard en gekoesterd als een soort talisman, een beschermengel. Het poppetje is ongeveer 30 centimeter lang en draagt een Schotse kilt. Rond de borst zit een groot gat in de kleding, het stro is zichtbaar. "Maar ik repareer het niet. Dan is het poppetje niet authentiek meer", zegt Bruinewoud.

Biscuitblikken en oorlogsfoto's

Het geschenk van de Schotse bevrijder was lang niet het enige object dat in het Enschedese WO2 Café werd aangedragen
Biscuitblikken van de geallieerden, een helm van de luchtbeschermingsdienst, oorlogsfoto's met ontroerende bijschriften en een dagboek van het laatste jaar van de oorlog van een nu 93-jarige mevrouw. Het werd allemaal getoond. "Veel bijzondere objecten met verhalen die daarbij horen", aldus Ewout van der Horst van het Historisch Centrum Overijssel.

Blussen

Zo kwamen diverse Enschedeërs vertellen over de bombardementen waar de stad mee te maken kreeg in de oorlog. Bertus Borkens bijvoorbeeld, die als 13-jarige knaap nog meehielp blussen nadat er bommen waren gevallen.
Het WO2 Café trekt de komende weken door Overijssel. Het is de opstap naar de bevrijding van onze provincie, volgend jaar 75 jaar geleden. Voor het voorjaar van 2020 staat er een groots lustrumprogramma op het programma.

Losser

Het WO2 Café is woensdag in de bibliotheek in Losser. Mensen met bijzondere verhalen, documenten en objecten over de oorlog kunnen van 12 tot 14 uur in het café terecht. Voor de lunch wordt gezorgd.
Wil je terugzien en -lezen wat er allemaal langs is gekomen in WO2 Café's, klik dan op onderstaande foto. Dan kom je terecht in een longread 'Verhalen over oorlog en bevrijding in Overijssel'. Daar vind je verhalen, foto's en video's over wat mensen langs brachten in de WO2 Café's van afgelopen week.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.