Regio Enschede

Miljoenenorder uit Finland voor Twentse innovatie om duurzaam olie te winnen

Een spin-off van de Universiteit Twente heeft een miljoenenorder binnen uit Finland. Het bedrijf BTG-BTL heeft technologie ontwikkeld waarmee olie kan worden gewonnen uit onder andere houtafval. Voor de bouw van één fabriek met dergelijke technologie betalen de Finnen 25 miljoen euro. De koper heeft al aangegeven dat het nog drie fabrieken extra wil hebben, waarmee het bedrag oploopt tot 100 miljoen euro. "Dit is het bewijs dat de technologie werkt", vertelt managing-director Gerhard Muggen.
De prefab-fabrieken worden gebouwd in Nederland, maar in Finland worden ze ter plaatse in elkaar gezet. De bouw van één fabriek in Scandinavië is goed voor honderd fulltime banen in Nederland. "Het zaagsel wordt verwarmd tot vijfhonderd graden. Zonder zuurstof maken we een olieachtige damp en die condenseren we weer", legt Muggen de werking van pyrolyse uit. De olie kan worden gebruikt voor het maken van duurzame stoom op hun ketel en in olieraffinaderijen voor het maken van gedeeltelijke duurzame brandstof.   

Twintig miljoen liter olie

Het Finse bedrijf Green Fuel Nordic Oy zal twintig miljoen liter olie per jaar produceren. Deze olie zal worden gebruikt door diverse fabrieken in Finland en Nederland. De pyrolyse-fabriek komt te staan naast een houtzagerij in Lieksa, ongeveer zes uur rijden ten noorden van Helsinki. Het zaagsel van de zagerij wordt gebruikt als grondstof voor de olie. De bij het proces geproduceerde stoom wordt ook weer duurzaam gebruikt. De verwachting is dat de fabriek in 2020 opengaat.
Tekst gaat verder onder de video:
"Voor de regio is dit fantastisch voor de werkgelegenheid", beaamt Muggen. De fabriek in Hengelo die al staat, is gevormd uit 22 modulaire blokken. "Gemaakt door Zeton in Enschede, ze gaan de fabriek voor Finland ook bouwen." Vervolgens worden de blokken in twee weken in elkaar gezet tot een fabriek.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.