XTC

'Meer dan de helft van Overijsselaars ziet legalisering xtc wel zitten'

Meer dan de helft van Overijsselaars ziet legalisering xtc wel zitten
Meer dan de helft van Overijsselaars ziet legalisering xtc wel zitten © RTV Oost
Meer dan de helft van Overijsselaars ziet legalisering van de partydrug xtc wel zitten. Dat blijkt uit een enquête-onderzoek van Kieskompas en LocalFocus onder 4.600 Nederlanders.
Ruim 53 procent van de ondervraagden in Overijssel zegt dat de overheid de productie van de drug op zich moet nemen. Hiermee wordt geprobeerd om de productie uit het illegale circuit te halen.
Iets meer dan 31 procent van de ondervraagden ziet helemaal niets in het plan om xtc door de overheid te laten produceren. Ongeveer 15 procent heeft geen mening.

Legalisering

Vergeleken met inwoners van andere provincies, vinden veel Overijsselaars dat xtc gelegaliseerd moet worden. Alleen in Gelderland vindt een groter percentage dat de overheid de productie van de drug op zich moet nemen.

Populair

Xtc is een veelgebruikte partydrug onder jongeren. Uit de Nationale Drug Monitor 2018 blijkt dat Nederlandse jongeren meer xtc gebruiken, dan andere Europese jongeren.
Het Trimbos Instituut waarschuwt voor de drug. In xtc zit de werkzame stof MDMA. Volgens Trimbos neemt de concentratie van deze stof in de drug de laatste jaren toe. Het instituut waarschuwt dat het risico op een overdosis daarmee groter wordt.

Regering

In de Tweede Kamer is GroenLinks voorstander van legalisatie, meldde Het Parool eind vorig jaar. Toch zien regeringspartijen VVD, CDA en ChristenUnie niets in dit plan.
De andere regeringspartij, D66, is wél voor regulering. Maar met deze regering gaat dat niet gebeuren. "Voor nu is het gewoonweg onmogelijk die wens in te vullen," zei D66-Kamerlid Vera Bergkamp tegen Het Parool.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.