"Zorgend Landschap" is groot succes: zinvolle dagbesteding in de natuur krijgt vervolg

Werken in de buitenlucht is gezond, en dat geldt helemaal voor mensen met beginnende dementie. Door te helpen met landschapsonderhoud doen ze zinvol werk en worden fitter. Een proef met dagbesteding in de natuur is zo’n succes dat Carint Reggeland en Landschap Overijssel het nu een vaste plek geven in de zorg onder de naam Zorgend Landschap.

Wanneer relatief jonge mensen te maken krijgen met dementie of een soortgelijke hersenaandoening is dat erg zwaar. Ze raken vaak hun baan en hun netwerk kwijt en kunnen depressief worden. Door als vrijwilliger aan de slag te gaan in de natuur worden ze geestelijk en lichamelijk fitter.

"Ideaal"

De dagbesteding is bedoeld voor mensen met beginnende dementie die nog thuis wonen. Jan Tiernego uit Hengelo is één van de eerste deelnemers. Al bijna drie jaar helpt hij wekelijks een dag mee op landgoed Hof van Espelo bij Enschede. Hij is in die tijd enorm opgeknapt: "Ik ben echt veel fitter en ook opener. Hier voel ik me weer vrij. Dit is echt ideaal voor mij". 

Begeleider Tamara Kroeze van Carint Reggeland heeft Jan zien opbloeien: "Toen Jan hier kwam kon hij amper vanaf de deur naar de weg lopen en moesten we hem ondersteunen. Nu loopt hij de hele dag in het bos te sjouwen. Het gevoel van zinvol zijn, er toe doen, dat hebben mensen nodig".  

Samen verder

Zorginstelling Carint Reggeland en Landschap Overijssel begonnen drie jaar geleden met een proef op de Hof van Espelo, met steun van de provincie Overijssel. Nu gaan de organisaties er samen mee verder en is de financiering geregeld via de WMO. Beide partijen willen Zorgend Landschap graag uitbreiden naar andere regio's in Overijssel.

Gedeputeerde Hester Maij van Overijssel is blij dat ze aan de wieg van dit project heeft kunnen staan: "Wat is er nou mooier om te zien dat mensen die echt zorg nodig en hebben en rust, dat die zichzelf in dit project weer kunnen vinden en ook nog een steentje bijdragen aan het behoud van de natuur".

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.