Regio Hengelo

Borne vernoemt rondweg naar 'vergeten' bevrijders

Geallieerden vieren de bevrijding van Nederland
Geallieerden vieren de bevrijding van Nederland © ANP
De gemeente Borne gaat de Rondweg vernoemen naar twee Britse militaire groepen die in de Tweede Wereldoorlog Borne hebben bevrijd.
Lange tijd was niet bekend dat het verkenningsregiment Royal Dragoons Guards en tankregiment The Nottinghamshire Sherwood Rangers Yeomanry een rol hebben gespeeld bij de bevrijding van Borne in mei 1945.
Het initiatief van de vernoeming komt van twee inwoners van Borne. Deze twee hebben beiden een militair verleden. Ze onderzochten de bevrijding van Oost-Nederland. In dat onderzoek kwam naar boven dat de twee Engelse militaire groepen een rol speelden. 

Eren

Daarom vindt de gemeente dat deze militaire groepen geëerd moeten worden. Het eerste deel van de rondweg, van Hengelo naar Borne, gaat 'Royal Dragoons' heten. Het stuk van Borne naar Zenderen gaat 'Sherwoord Rangers' heten.
Volgend jaar, op 3 april 2020, is de naamsverandering officieel. Tijdens de festiviteiten naar aanleiding van 75 jaar bevrijding worden de straatnaamborden onthuld. De gemeente hoopt dat vertegenwoordigers of veteranen van de militaire groepen bij de onthulling aanwezig kunnen zijn.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.