nieuws

Nog volop raadsels rond terreurverdachte De Lutte

Er zijn nog altijd veel raadsels rond de terreurverdachte die in De Lutte werd overmeesterd
Er zijn nog altijd veel raadsels rond de terreurverdachte die in De Lutte werd overmeesterd © RTV Oost
Het is intussen een maand geleden dat een speciale terreureenheid met groot machtsvertoon campingboerderij De Bergboer binnenviel, maar de actie dreunt nog altijd volop na. Er sneuvelde de nodige huisraad en er ging een raam aan gruzelementen. Vandaag komt de glaszetter het noodglas vervangen. Intussen tasten Robert en José Olde Rikkert nog altijd in het duister over de achtergronden van hun veelbesproken gast: een 46-jarige man die een terroristische actie zou hebben voorbereid.
door Jan Colijn

Terwijl Robert en José een weekendje weg waren, drong het zwaar bewapende arrestatieteam de boerderij – pal aan de Duitse grens – binnen en overmeesterde de gast. Tot verbijstering van Robert en José, want de man verbleef al enkele weken in een van de appartementen en gedroeg zich juist als een hele correcte logé.
Ook wij tasten in duister wat er aan de hand is
Eigenaar campingboerderij over terreurverdachte

Een maand later is er nog altijd weinig bekend over waar de man exact van wordt verdacht. De campinggast werkte bij een kippenslachter, net over de grens in Duitsland. Hij logeerde in De Bergboer.
Normaal gesproken woont hij in Groningen, waar bij een inval in de meterkast een kinderrugzak werd ontdekt met daarin een pistool van het merk FN, model High Power 35, een gevulde patroonhouder en een doos losse munitie.

Gewapende strijd tegen ongelovigen
Ook werden er documenten gevonden met IS-propaganda, waarin de gewapende strijd tegen de ‘ongelovigen’ werden verheerlijkt. Ook zijn mobiele telefoons, een laptop en een aantal gegevensdragers in beslag genomen.
Van de verdachte is intussen bekend dat hij een Nederlander is van Algerijnse komaf. Hij wordt verdacht van het voorbereiden van een terroristisch misdrijf, zo meldde het Openbaar Ministerie kort na de aanhouding. Overigens had hij geen strafblad en gaat het niet om een ‘terugkeerder’ uit IS-gebied.
Terwijl de man in voorarrest zit, is het strafrechtelijk onderzoek in volle gang. Nadat de verdachte aanvankelijk in alle toonaarden zweeg, is onduidelijk of hij intussen wel verklaringen heeft afgelegd. Overigens waren in eerste instantie zogenoemde beperkingen tegen hem opgelegd: wat inhoudt dat hij met uitzondering van zijn advocaat geen enkel contact met de buitenwereld mag hebben.

Reactie verdediging
Volgens zijn advocaat Claudia van Oort zijn die beperkingen intussen opgeheven, maar ze wil vooralsnog niet nader op de zaak ingaan. “Op dit moment bestaat bij de verdediging niet de behoefte om in de media commentaar te geven.”

Woordvoerder Wim de Bruin van het zogeheten Landelijk Parket, dat belast is met de vervolging van de terreurverdachte, meldt dat er op dit moment geen nadere mededelingen worden gedaan over de specifieke achtergronden van de verdenkingen: “Die komen aan de orde wanneer de zaak voor het eerst pro forma voor de rechter wordt gebracht.” Naar verwachting gebeurt dat over circa twee maanden.

Afhandeling schade

Ook de boer en boerin weten niet waar hun gast exact van wordt verdacht. "Ook wij tasten in het duister wat er precies aan de hand is. Daar hebben wij verder niets over te horen gekregen." Vandaar dat ze nieuwsgierig zijn wat er tijdens de rechtszaak ter sprake komt. Voor de rest zijn ze vooral druk met de materiële afhandeling van de zaak. “We moesten invullen welke schade we hebben gehad en dan wordt dat afgehandeld. Maar dat gaat niet van de ene op de andere dag. Dat loopt allemaal nog.”
Intussen staat het toeristenseizoen voor de deur. Robert en José kregen kort na de inval volop steunbetuigingen van hun vaste gasten, die zeiden dat ze niet weg zouden blijven. “Laatst was er nog iemand die zei: ‘Goh, wat was dat wat hè’. Maar voor de rest horen we er eigenlijk amper nog iemand over."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.