Hondenbelasting

Hond is in steeds minder Overijsselse gemeenten 'melkkoe'

Steeds minder gemeenten heffen hondenbelasting
Steeds minder gemeenten heffen hondenbelasting © Getty Images
Twee gemeenten in Overijssel hebben dit jaar de hondenbelasting afgeschaft; de gemeenten Borne en Twenterand. Landelijk zetten steeds meer gemeenten een streep door een van de oudste nu nog bestaande belastingen van ons land.
Dat de hondenbelasting op zijn retour is blijkt uit de Atlas van de Lokale Lasten van het COELO, een aan de Groningse universiteit verbonden onderzoeksinstituut. In circa 201 gemeenten betalen hondenbezitters nog wel hondenbelasting. Gemiddeld gaat het in deze gemeenten om een bedrag van 76 euro, 1 euro meer dan vorig jaar.

Losser is het duurst

16 van de 25 gemeenten in Overijssel heffen nog hondenbelasting. De duurste gemeente voor één hond is Losser. Daar betaal je als hondenbezitter jaarlijks 102,96 euro voor je viervoeter. Heb je er niet één maar twee, dan betaal je 154,56 euro. Heb je drie honden of meer, dan ben je in Losser 206,68 euro kwijt aan hondenbelasting. De gemeente Losser is wel van plan om de hondenbelasting vanaf 2021 fors te verlagen.
Wie in Almelo woont, betaalt dit jaar voor het laatst nog hondenbelasting. Vanaf 2020 bestaat de belasting in Almelo niet meer. De gemeente Ommen halveerde de hondenbelasting met ingang van dit jaar.
Hier zie je hoeveel hondenbelasting jouw gemeente heft als je één hond in bezit hebt. (bron: COELO)
Almelo  37 euro Borne  0 euro Dalfsen  49 euro Deventer  48 euro Dinkelland 0 euro Enschede  84 euro Haaksbergen  68 euro Hardenberg  49 euro Hellendoorn 72 euro Hengelo  79 euro Hof van Twente  0 euro Kampen  87 euro Losser  103 euro Oldenzaal  77 euro Olst-Wijhe  0 euro Ommen  35 euro Raalte  0 euro Rijssen-Holten  38 euro Staphorst  40 euro Steenwijkerland  48 euro Tubbergen 0 euro Twenterand  0 euro Wierden  0 euro Zwartewaterland  62 euro Zwolle  0 euro
Niet voor elke hond in huis hoeft hondenbelasting te worden betaald. Bijvoorbeeld voor een blindengeleidehond, hulphond of politiehond is geen belastingplicht. Ook voor honden jonger dan drie maanden en nog aanwezig bij de moederhond hoef je geen hondenbelasting te betalen. Een gemeente mag zelf weten waar de inkomsten van de belasting aan worden besteed.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.