nieuws

Hoogleraar verslavingszorg: "Xtc veiliger dan alcohol, tabak en cannabis"

Meer dan de helft van de inwoners van Overijssel ziet legalisering van xtc wel zitten, blijkt uit onderzoek van Kieskompas. Is dat veel en is het een probleem? Volgens hoogleraar verslavingszorg Wim van den Brink valt dat wel mee. Hij pleit voor regulering. "Als xtc veilig wordt geproduceerd is het gebruik ervan veiliger dan alcohol, tabak en waarschijnlijk ook cannabis." 
4600 mensen in Nederland, onder wie zo'n driehonderd inwoners van Overijssel, zijn door Kieskompas bevraagd over legalisering van xtc. Over de waarde van het onderzoek kan Van den Brink niet zo veel zeggen. "Over aantallen moet je altijd voorzichtig zijn. Is het een representatieve steekproef en zijn de aantallen groot genoeg om daar hele harde conclusies aan te verbinden?"
Ook over de beweegredenen van mensen om in te stemmen met legalisering wordt niets duidelijk uit de resultaten die Kieskompas presenteerde.
Van den Brink is dus voorzichtig over de uitkomsten. "Desondanks zijn mensen aan het denken over wat we moeten met xtc", klinkt het tevreden. De hoogleraar verslavingszorg is zelf geen voorstander van legalisering. "Legalisering leidt tot commercialisering en iedereen moet maar zien wat ie doet."
Xtc is op het gebied van verslavingsrisico één van de veiligste middelen.
hoogleraar Wim van den Brink
Nee, dan is reguleren een betere optie, denkt Van der Brink. "We willen niet dat het aan mensen onder de achttien jaar wordt verkocht. We willen regelen dat je niet onder invloed van xtc mag rijden. We moeten zorgen dat het middel op een legale manier beschikbaar komt met een gecontroleerde kwaliteit."

Geen verslaving

Dat klinkt als de ideale oplossing, maar bij alles wat op de markt komt is er altijd een groep mensen die er niet mee om kan gaan. Volgens Van den Brink valt dat mee. "Xtc is sinds 1985 op de markt en er is nog steeds geen sprake van verslaving. Op het gebied van verslavingsrisico is het één van de veiligste middelen."
Dat wil niet zeggen dat xtc helemaal veilig is. "Er zijn natuurlijk problemen met vervuilde xtc die illegaal wordt geproduceerd. En we weten natuurlijk niet hoeveel er van de werkzame stof MDMA in die pillen zit. Er zijn pillen waar veel te veel in zit."
Een probleem dat kan worden opgelost als de productie van xtc wordt gereguleerd, verwacht Van den Brink. 

Wat is MDMA?

MDMA is de chemische naam voor de werkzame stof in XTC en behoort tot de amfetamines. Doordat de chemische structuur iets verschilt van de structuur van amfetamine zijn de effecten echter anders dan die van andere amfetaminen. Toen een groep chemici in de jaren ’70 van de vorige eeuw MDMA illegaal op de markt wilden brengen, vonden zij de naam MDMA niet geschikt. Zij bedachten de naam Ecstacy (afgekort XTC) wat in het Nederlands ‘extase’ ofwel ‘in vervoering zijn’ betekent. 
Er zullen vanmorgen best mensen zijn geschrokken toen ze de cijfers van het onderzoek van Kieskompas zagen. "Die mensen zijn waarschijnlijk minder goed geïnformeerd. Ik zeg niet dat iedereen xtc moet gebruiken, maar onbekend maakt onbemind."

Nooit gebruikt

Zelf heeft Van den Brink het trouwens nog nooit gebruikt, xtc. "Ik behoor niet tot de juiste generatie. Ik ben 67 jaar. Ik heb wel met veel mensen gesproken die xtc gebruiken. Dat zijn hele normale mensen."
Van den Brink verwacht dat mensen die vroeger wel eens een joint hebben gerookt wat minder krampachtig tegenover xtc zullen staan. Die mensen zullen denken: wiet is ook goed gedaan, dus waarom xtc niet?"
Voor Van den Brink staat in ieder geval vast dat regulering van xtc de beste oplossing is. "Zeker in het belang van de volksgezondheid." 

Opbouw onderzoek

Volgens Tom Etiënne van Kieskompas gaat het om een representatief onderzoek. "We hebben alleen gevraagd of mensen voor of tegen legalisering zijn, niet naar de motivatie van mensen voor dat standpunt."
De groep mensen die Kieskompas heeft onderzocht is opgebouwd uit vier leeftijdscategorieën. 
  • 18 tot en met 34 jaar   -> 75 mensen 
  • 35 tot en met 49 jaar   -> 87 mensen
  • 50 tot en met 64 jaar   -> 77 mensen
  • 65 jaar en ouder          -> 61 mensen 
De onderzoeksgroep is opgebouwd uit 163 mannen en 134 vrouwen, van wie er 216 niet hoog zijn opgeleid en 36 hoogopgeleid zijn. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.