TenCate

TenCate in Almelo blijft eigenaren miljoenen opleveren

TenCate Nijverdal
TenCate Nijverdal © RTV Oost/ Allard Olsman
De eigenaren van het Twentse technisch textielconcern TenCate blijven maar verdienen; nu keren ze zichzelf 90 miljoen euro als dividend uit. De 'Private-equityhuizen' Parcom, Gilde en ABN Amro Participaties zijn sinds 2016 eigenaar van TenCate en hebben hun aankoop al bijna drie keer terugverdiend in drie jaar tijd.
De aandeelhouders die in 2016 hun aandeel inruilden voor geld zullen zich opnieuw achter de oren krabben. TenCate blijft maar geld opleveren en dividend uitkeren, nu dus weer 90 miljoen. Het Financieel Dagblad berekende vorig jaar dat het consortium de aankoop van TenCate binnen twee jaar al 2,5 keer had terugverdiend. En daar komt nu dus weer 90 miljoen euro bij.

930 miljoen euro

Al dat geld wordt deels door die regelmatige dividenduitkeringen opgebracht, maar vooral door de verkoop van het bedrijfsonderdeel TenCate Advanced Composites. Het Japanse Tokay betaalde begin vorig jaar 930 miljoen voor deze toeleverancier van lucht- en ruimtevaartindustrie. Hiervan ging 200 miljoen het bedrijf in, 730 miljoen kwam op de rekening van het trio investeerders.

Klaar voor verkoop

De huidige bedrijfsonderdelen, onder meer Grass (kunstgras) en Protective Fabrics (kleding voor militairen en brandweer) van TenCate zijn de afgelopen jaren klaargemaakt voor verkoop. Personeelszaken, Financiën en andere afdelingen zijn gedecentraliseerd van de houdstermaatschappij naar de dochterbedrijven.
Daarnaast mogen de grote onderdelen nu ook echt verkocht worden. Destijds werd bij de aankoop afgesproken dat bedrijfsonderdelen met meer dan 20% van de omzet drie jaar lang niet verkocht mochten worden. Die periode is sinds vorige maand voorbij. 

Geld blijft stromen

Uit het rapport van kredietbeoordelaar Moody's (nodig om een lening van 130 miljoen te krijgen waarmee het dividend wordt gefinancierd) blijkt dat de omzet van TenCate over 2018 zo'n 1,1 miljard wordt, het bruto-bedrijfsresultaat is zo'n 118 miljoen. Er zit kortom nog veel meer financieel goed nieuws voor de investeerders in het vat de komende periode.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.