Haaksbergen

Komt er vanavond een einde aan het politiek gekonkel in Haaksbergen?

Politiek buigt zich over 'Gat in de Markt' in Haaksbergen
Politiek buigt zich over 'Gat in de Markt' in Haaksbergen © RTV Oost
De gemeenteraad van Haaksbergen bereidt zich voor op een woelige commissievergadering. Het bestuur van Haaksbergen bespreekt vanavond namelijk het vernietigende rapport van de rekenkamercommissie over het 'Gat in de Markt'.
Uit dat rapport blijkt dat alle politieke gekonkel over de invulling van een braakliggend terrein aan de Markt in Haaksbergen inmiddels al zo'n 6,8 miljoen euro heeft gekost. Dat is volgens het rapport met name te wijten aan zwalkend beleid en partijpolitieke conflicten. 

Soap

De soap rond het 'Gat in de Markt' duurt al sinds het voorjaar van 1989. Het rapport waarschuwt; zolang er niets gebeurt komt er jaarlijks zo'n 50.000 euro aan rentelasten bovenop de nu al enorme kostenpost. 
Voornaamste conclusie waarom het ‘Gat in de Markt’ tot op de dag van vandaag nog altijd een gat is: het gekonkel in de Haaksbergse politiek. Partijen die elkaar het licht in de ogen niet gunnen en elkaars plannen stelselmatig torpederen. "Beleid kan nogal eens gaan 'zwalken', wanneer de samenstelling van colleges na verkiezingen ingrijpend van politieke kleur verandert", aldus de onderzoekers.

Wel of geen supermarkt?

In de afgelopen dertig jaar kwamen er tal van plannen voorbij. Bij de laatste twee plannen ging het vooral om twee varianten: één met en één zonder supermarkt. Het plan mét supermarkt werd aanvankelijk door het gemeentebestuur afgewezen. De projectontwikkelaar vocht dit besluit vervolgens met succes aan bij de Raad van State, die oordeelde dat de besluitvorming over moet.

Hoop
Ondanks alle tegenstellingen gloort er nu hoop. Want het huidige college van B en W wil voor 1 juli concrete plannen aan de gemeenteraad voorleggen over hoe het nu verder moet. Daarbij wordt ingezet op samenwerking tussen de twee projectontwikkelaars, die als laatste in beeld kwamen. Terwijl die de afgelopen drie jaar nog nadrukkelijk probeerden elkaar de loef af te steken, lijken ze nu bereid om in de nabije toekomst de handen ineen te slaan.
De commissievergadering begint om half acht vanavond. Men verwacht dat het een lange en broeierige avond kan worden.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.