LTO over beelden 'ruwe behandeling' van kalveren in De Krim: 'Moeilijk te zien of het niet mag'

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights heeft beelden gepubliceerd van een undercoveractie in een fokkerij in De Krim. Op de beelden is te zien hoe kalveren ogenschijnlijk ruw worden behandeld. Brancheorganisaties voor agrariërs reageren gemengd op het videomateriaal. "Uit de beelden is moeilijk op te maken of de wet wordt overtreden", zegt LTO-voorzitter Wim Thus.

Animal Rights ging vorig jaar undercover bij een bedrijf met 1.600 witvleeskalveren. De dieren moesten bloedonderzoek ondergaan en de activisten filmden het tafereel. "Dit levert pijn en stress op voor de kalfjes", aldus de actievoerders.  

Onderstaande beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

"We werkten in teams van vier. Eén iemand drijft de kalveren op door ze bij de staart te pakken", vertelt de activist die undercover ging. "Met een klap op de kont krijg je ze in beweging, vervolgens kun je sturen met de staart."

Volgens de actievoerders duwen ze de staartaanzet omhoog, wat onprettig voelt voor het kalf. Het dier gaat daarom naar voren om de spanning van de staart te halen. Bij de voederplaats trekt iemand de kop van het kalf omhoog met een touw, zodat de halsslagader bloot komt te liggen. Vervolgens wordt er bloed afgenomen.  

"Met een klap op de kont krijg je ze in beweging, vervolgens kan je sturen met de staart."
Animal Rights

De Stichting Brancheorganisatie Kalversector (SBK) keurt deze methode af. "Aan de staart trekken voldoet niet aan de standaard", laat de organisatie weten. "Stress dient zo veel mogelijk vermeden te worden, SBK keurt deze handeling af." 

"Moeilijk op te maken of wet wordt overtreden"

LTO, een belangenorganisatie voor agrarische bedrijven, neemt minder stellig afstand van de beelden. "Een ruwe behandeling van dieren keuren we af", verduidelijkt Thus van LTO.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: