Noordoost-Twente

Kogelwerend vest en bijzondere discolamp bij het WO2 Café in Losser

"Het is zo'n beetje de laatste kans om nog levende getuigen te horen." Volgend jaar april viert Overijssel dat het 75 jaar geleden werd bevrijd van de Duitse bezetter. Daarom worden er sinds afgelopen maandag verhalen en materialen uit de Tweede Wereldoorlog opgehaald tijdens de WO2 Café's.
Vandaag was de derde editie van het WO2 Café, dit keer in Losser. Historische boeken en kranten uit de oorlog hebben ze mee, maar ook verschillende, vooral bijzondere voorwerpen. Zo heeft iemand een hele oude gaslamp mee, die door de Canadezen zou zijn gebruikt als een soort discolamp.
De 'discolamp'
De 'discolamp' © RTV Oost / Diederik Wentink
Fotograaf: RTV Oost / Diederik Wentink De \'discolamp\'

Kogelvrij vest
Het meest in het oog springend is een groen, op het oog loodzwaar vest. “Het is een kogelwerend vest van kapitein korpschef Antonie Berends in Enschede”, zo vertelt Bennie Verveld die het vest in bezit heeft.

“De historicus van het Historisch Centrum Overijssel keek er van op, zoiets had hij nog nooit gezien. Ik vond het lang geleden in het politiebureau en had hem toen meteen veilig gesteld. Het was zwaar en nogal een gedoe om mee te slepen, maar nu hebben we in ieder geval iets om over te praten.”
Het groene kogelvrije vest
Het groene kogelvrije vest © RTV Oost / Diederik Wentink
Fotograaf: RTV Oost / Diederik Wentink Het groene kogelwerende vest

Veel animo

Dit deed hij ook met verslaggever Bart Kieft, die de afgelopen dagen bij het WO 2 café aanwezig is geweest. “Er is veel animo en mensen komen continu met bijzondere objecten en verhalen.

“In Haaksbergen hebben we mooie verhalen gehoord en ook gisteren in Enschede, zoals een mevrouw die ooit een Schots poppetje kreeg van een Schotse bevrijder. Deze is haar erg dierbaar.”

Burgemeester

Tijdens de bijeenkomst neemt de burgemeester van Losser, Cia Kroon, ook een kijkje. “Ik vind het fantastisch, want op deze manier, door de verhalen en voorwerpen, wordt de Tweede Wereldoorlog levend gehouden en dat is ontzettend belangrijk.”

Morgen vindt het WO2 café plaats in de bibliotheek van Almelo. Mensen zijn van 12.00 tot 14.00 uur van harte welkom met verhalen en objecten uit de oorlog. Voor broodjes en een lunchdrankje wordt gezorgd.
Wil je terugzien en -lezen wat er allemaal langs is gekomen in WO2 Café's, klik dan op onderstaande foto. Dan kom je terecht in een longread 'Verhalen over oorlog en bevrijding in Overijssel'. Daar vind je verhalen, foto's en video's over wat mensen langs brachten in de WO2 Café's van afgelopen week.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.