Handgranaat

Politie zoekt bestuurders van twee auto's in onderzoek naar ontplofte handgranaten in Zwolle

Handgranaten ontploft in de Hanselaarmate in Zwolle
Handgranaten ontploft in de Hanselaarmate in Zwolle © Stefan Verkerk / News United
De politie zoekt de bestuurder van een kleine donkere auto en de bestuurder van een lichtgekleurde auto. De voertuigen reden respectievelijk kort voor en na de explosies van de handgranaten aan de Hanselaarmate in Zwolle over de naastgelegen Tichelmeesterlaan. Op dinsdag 26 februari raken door de explosies meerdere auto’s en huizen beschadigd.
Ook wil de politie in contact komen met een persoon die kort na de explosie in de buurt van een brandgang stond achter woningen aan de Hanselaarmate. "De persoon die we zoeken stond er net na de knallen en liep rustig de brandgang in", vertelt Marloes Ballast van de politie. "Deze persoon is mogelijk een belangrijke getuige dus we willen hem of haar graag spreken."

Beloning

Deze week werd bekend dat de hoofdofficier van justitie een beloning van 10.000 euro uitlooft voor de gouden tip die leidt tot het oplossen van de Zwolse zaken waarbij handgranaten zijn gebruikt. Op woensdag 10 oktober werd een handgranaat opgehangen aan de deur bij café Bruut in de binnenstad van Zwolle. Op dinsdag 26 februari ontploffen rond half 5 in de ochtend twee handgranaten in de Hanselaarmate in Zwolle-Zuid.
"We hebben veel getuigen gehoord en ook beelden bekeken de laatste tijd", zegt Ballast. "Daardoor hebben we personen en voertuigen kunnen uitsluiten. Maar we komen nog graag met een aantal mensen in contact. Bijvoorbeeld de bestuurder van een kleine donkere personenauto, een vierkant model. Deze auto rijdt op dinsdag 26 februari tussen 3.15 uur en 3.30 uur die nacht op de Tichelmeesterlaan in Zwolle, niet ver van de Hanselaarmate waar later de explosies zijn. Wij willen graag met de bestuurder van die auto spreken."
"Rond 5 uur die nacht rijdt een automobilist in een lichtgekleurde personenauto over de Tichelmeesterlaan, ook met deze bestuurder komen we graag in contact", vervolgt Ballast.

Café Bruut

In oktober waren in Onder de Loep beelden te zien van de fietser die een handgranaat ophing aan de deur bij café Bruut. "We hebben wel tips gekregen, er is ook een naam genoemd. Maar tot nu toe horen we vooral geruchten. We hopen dat met een beloning in het vooruitzicht mensen ook echt met de politie willen praten als ze waardevolle informatie hebben", zegt Ballast.
"We willen nog steeds weten wie die fietser is die de granaat aan de deur van het café heeft gehangen en waarom dat is gebeurd. Ook willen we weten wat de aanleiding is om granaten te laten ontploffen aan de Hanselaarmate. Wie is daarvoor verantwoordelijk? Zijn er mensen benaderd om die granaten te gooien of bij het café op te hangen? Als iemand daar meer over kan vertellen, neem dan contact met ons op."

Tips?

Bel de tiplijn: 0800 – 6070 (gratis nummer), mail naar tgo-madagaskar.oost-nederland@politie.nl of gebruik het tipformulier. Wil je vertrouwelijk met iemand spreken bij het Team Criminele Inlichtingen? Bel dan 079 – 345 8 999.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.