droogte

Onttrekkingsverbod grondwater in Zuid-Nederland, geen paniek in Overijssel

In Overijssel kan voorlopig gewoon gesproeid worden met grondwater
In Overijssel kan voorlopig gewoon gesproeid worden met grondwater © RTV Oost
De lente is pas net begonnen, maar in delen van Noord-Brabant heeft het waterschap al een onttrekkingsverbod van grondwater ingesteld. In Overijssel is een dergelijke maatregel voorlopig niet aan de orde, zo verzekert waterschap Drents Overijsselse Delta.
Boeren en grondeigenaren in delen van Noord-Brabant mogen hun gras van 1 april tot 1 juni niet beregenen met grondwater. Het verbod geldt daar voor graslanden, sportvelden en golfterreinen en niet voor akkerbouw.
"Maar hier is de afgelopen maanden redelijk wat neerslag gevallen", weet Klaas Jansen van WDO Delta. "Het houdt nog niet over, maar er is nog geen reden om maatregelen te nemen. We houden de grondwaterstanden natuurlijk wel goed in de gaten."

Kleinere buffer
Er is in Overijssel dus geen reden tot paniek, maar wel dreunt de droge zomer van 2018 nog altijd door. Jansen: "Mochten we weer zo’n droge zomer krijgen, dan hebben we nu éérder in het jaar een probleem. In andere jaren gingen we de zomer in met een grotere buffer."
Dat er in delen van Noord-Brabant wel een onttrekkingsverbod van kracht is, komt volgens de woordvoerder doordat het daar vorig jaar nóg droger was dan in Oost-Nederland. Ook de hogere ligging van de Brabantse gebieden speelt mee bij de beslissing van Waterschap De Dommel om vroeg in het jaar in te grijpen.

Extreem jaar
Het neerslagtekort was in 2018 drie keer groter dan in een gemiddeld jaar. Grondwaterstanden zakten ver onderuit en waterpeilen in sloten, rivieren, kanalen en vijvers konden in delen van Overijssel niet voldoende op niveau worden gehouden. Volgens WDO Delta was de watervraag vorig zomer extreem groot.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.