Cultuur

Weblog: Een vrouw tussen meer dan vijftig mannen: de Koorbazen

Een autoverkoper, conducteur, een onderwijzer, een journalist maar ook een beeldend kunstenaar, communicatieman, projectontwikkelaar en jongerenwerker. En zo nog zeker 40 beroepen meer. Maar het wérk van deze 52 mannen is niet datgene wat hen bindt. Het is ook zeker niet hetgeen waarover ze praten en elkaar afmeten.
Deze -voor het gemak50 – mannen zijn in hun vrije tijd bovenal 100% baas bij KOORBAZEN. Wat begon als een mannenkoor nieuwe stijl is uitgegroeid tot een voortdurend experiment waarbij vanuit muziek en performing art hun eigen verhaal wordt verteld. Pop, hiphop, klassiek, spoken word, beat box, gedeeld met het publiek en met elkaar. De bazen repeteren elke week – onder leiding van een professioneel artistiek team -  om toe te werken naar hun eigen concerten of festivaloptredens.
De Koorbazen
De Koorbazen © Erik Franssen
En nu dan… die laatste spannende fase. De leegstaande Vishay Fabriekshal in Zwolle is omgebouwd tot thuisbasis voor de concerten. De tribune staat, licht hangt en het geluid werkt, een rauw decor wordt door vele handen op de juiste plek geplaatst. De grote verlaten hal was ooit gevuld met immens grote machines, nu met 50 mannen die vol overgave, humor, focus en eindeloze energie het maximale uit zichzelf en elkaar halen. Iedere minuut wordt optimaal benut.
De Koorbazen
De Koorbazen © Erik Franssen
En ik? Met een grote glimlach en kippenvel over mijn rug luister ik naar de geweldige zang die hoorbaar is door de gehele fabriekshal. Omdat deze locatie ook nog eens beschikt over een uitstekende akoestiek. Ik geniet intens wanneer de hele ploeg samensmelt en ze er -samen- voor zorgen dat niemand achterblijft.
Ik bewonder de nieuwsgierigheid waarmee zij zichzelf en de ander oordeelloos blijven bevragen. En juíst in deze laatste dagen voor de première, wanneer alle emoties en gevoelens iets meer op de oppervlakte liggen, gebeurt het mooiste. Persoonlijke grenzen worden verlegd. Niet alleen de individuele Koorbaas maar de héle groep groeit.
De Koorbazen
De Koorbazen © Erik Franssen
De een zweert trouw aan zijn voetbalclub. De ander vindt zijn ziel en zaligheid in het schilderen. Of in de de hardloop-, lees-, wandel-, toneel-, yoga-, kookclub. Want man oh man, wat is het toch mooi wanneer je samen een team mag vormen. Waar je elkaar uitdaagt. Waar iedereen ertoe doet. Want ik geloof dat we elkaar ergens in de eeuwenoude universele verhalen allemaal allang verstaan.
Eén 'wij samen' staat sterker dan tien keer 'ik'.

Ilona Kevelham

Producent en Manager Koorbazen
Je ziet de Koorbazen zondag 3 augustus in OverUIT de Kunst op TV Oost om 11.35, 12.35, 16.40, 17.20 18.20 en 19.20 uur. De uitzending kun je online terugkijken.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.