nieuws

Met het wiel van een Spitfire naar het WO2 Café in Almelo

Alphons Weiden toont het met trots op dag 4 van het WO2 Café in de bibliotheek van Almelo; het vliegtuigwiel van de Spitfire die in december 1944 neerstortte in het Reutumerveld.
Het vliegtuig werd destijds razendsnel door onder meer de vader en broer van Weiden uit het zicht van de Duitsers versleept. Daarna werd het grotendeels ontmanteld en verdwenen de onderdelen overal en nergens naar toe. "Maar dit wiel hebben we altijd goed bewaard", zegt Weiden. "Het is als nieuw, onbeschadigd."

Veel belangstelling

Weiden heeft vandaag in het WO2 Café gezelschap van veel meer mensen met een bijzonder verhaal of object over de Tweede Wereldoorlog. Net als eerder in Haaksbergen, Enschede en Losser is de belangstelling groot.
Zo komt er in Almelo een oude seinlamp op tafel, blijkt een marspas vals te zijn, brengt iemand een enorm boekwerk met authentieke Jodensterren mee, worden door onderduikers gemaakte sieraden getoond en vertelt iemand een persoonlijk verhaal over NSB-baas Mussert, die een tijd in Almelo verbleef.

Opmaat naar 75 jaar bevrijding

"Opnieuw een goede opkomst, daar zijn we erg blij mee", zegt projectleider Ewout van der Horst van het Historisch Centrum Overijssel. Het WO2 Café is de opmaat naar 75 jaar bevrijding in Overijssel volgend jaar.
Op 15 verschillende plekken in de provincie wordt de komende twee weken het WO2 Café ingericht. Morgen, vrijdag, is het het café geopend in de bibliotheek van Holten tussen 12 en 14 uur. Mensen met bijzondere verhalen of objecten over WO2 zijn van harte welkom. Voor de lunch wordt gezorgd.
Wil je terugzien en -lezen wat er allemaal langs is gekomen in WO2 Café's, klik dan op onderstaande foto. Dan kom je terecht in een longread 'Verhalen over oorlog en bevrijding in Overijssel'. Daar vind je verhalen, foto's en video's over wat mensen langs brachten in de WO2 Café's van afgelopen week.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.