nieuws

Annemie Knibbe: "Iedereen kon slachtoffer worden van de Goede Herder"

Annemie Knibbe
Annemie Knibbe © RTV-Oost / Ina Brouwer
Annemie Knibbe uit Maastricht is vertrouwenspersoon voor vrouwen die in hun jonge jaren gedwongen werden te werken in gestichten van de Goede Herder. Ook Almelo kende zo'n instelling. Uit de vele gesprekken die Knibbe met vrouwen heeft gevoerd komt een beeld naar voren van een machtsinstituut dat de meisjes vernederde en uitbuitte.
"Het kon ons allemaal gebeuren", zegt Knibbe. In Hoogtij legt ze uit hoe het machtsmisbruik in de katholieke zuil werkte (en soms nog werkt) en hoe eenvoudig het was om daar als jong meisje het slachtoffer van te worden. Knibbe: "Het kon zomaar gebeuren dat je van straat werd geplukt en opgesloten. Bijvoorbeeld omdat je vader dat wilde." 

Geen compassie

De meisjes werden gedwongen langdurig zwaar werk te doen in wasserijen en naaiateliers. Van het volgen van een opleiding was geen sprake, ook was er onvoldoende medische zorg, kregen ze geen vergoeding voor het werk en was er geen aandacht voor persoonlijk leed. De zusters bleken meestal niet in staat om met compassie met de meisjes om te gaan. "Ze hadden immers de gelofte van gehoorzaamheid afgelegd en konden niet tegen het regime ingaan." 

Gecriminaliseerd

En zo werden de meisjes gecriminaliseerd. Volgens hoogleraar victimologie Jan van Dijk heeft ook de overheid bijgedragen aan het leed van de vrouwen. Ze werden geplaatst onder toeziend oog van overheidsinstellingen. Minister Sander Dekker heeft in gesprek met de vrouwen toegezegd dat hij een onderzoek naar de rol van de overheid gaat starten.
140 vrouwen hebben een claim neergelegd bij de congregatie van de Goede Herder. Maar nog belangrijker vinden ze erkenning. 
Zondag 7 april in Hoogtij
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.