nieuws

Uniek: in Geesteren redden ze weidevogels zonder subsidie

Uniek: in Geesteren redden ze weidevogels zonder subsidie
Uniek: in Geesteren redden ze weidevogels zonder subsidie © Harry de Jong
De Weidevogelwerkgroep Geesteren heeft met een crowdfundactie geld ingezameld om weidevogels te redden. Zo willen ze een drone met warmtecamera kopen, waarmee ze nesten in de gaten kunnen houden. Daarnaast financieren ze boeren bij het aanleggen van plasdrasgebieden en kruidenvelden. 
De groep krijgt geen subsidie en zamelt zelf geld in. En dat is uniek, zegt woordvoerder Peter van den Brandhof van Landschap Overijssel.
Uniek: in Geesteren redden ze weidevogels zonder subsidie

Samenwerken met boeren

Al die hulp voor de weidevogels kost de vogelbeschermers uit Geesteren veel geld. De kruidenvelden moeten op landbouwgrond aangelegd worden, waardoor boeren een deel van hun inkomsten missen.

Hennie Blokhuis is een boer met zo’n plasdrasgebied en kruidenveld. Hij werd gevraagd door Schröder om mee te doen. "Ik heb een halve hectare plasdrasgebied aangelegd en daaromheen één hectare kruidenrijk gras. Daarmee verlies ik geld, maar dat krijg ik terug van de weidevogelgroep. Al kunnen zij niet elk jaar zo veel geld bij elkaar sparen."

Jagen op de vos
In het natuurgebied De Wieden werkt Natuurmonumenten samen met boeren. "Alles is ingericht voor de weidevogels, maar dan is er nog een factor die de groei tegenhoudt. En dat is de vos. In de gebieden waar wij weidevogelbeheer nastreven en de levende soorten een kans willen geven, moet er de mogelijkheid zijn om op de vos te jagen", aldus boswachter Ronald Messemaker. 
Uniek: in Geesteren redden ze weidevogels zonder subsidie
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.