Ommen

Roddels en stambomen van Ommerschans: Helmuth uit Oldenzaal duikt in de archieven

Van het jaar 1818 tot 1890 diende de Ommerschans als zogenaamde strafkolonie voor bedelaars. Bedelaars en armen vanuit heel Nederland werden hier gedwongen aan het werk gezet zodat ze eerlijk geld konden verdienen. Een manier om armoede in Nederland terug te dringen. En nu, honderd tot tweehonderd jaar later, spit Oldenzaler Helmuth Rijnhart vol passie door die archieven.
Rijnhart is altijd bezig met het zoeken naar verhalen. En dat doet hij allemaal naast zijn werk, in zijn vrije tijd. "Ik merk dat mensen snel een conclusie hebben als het gaat over geschiedenis. Dat zie je ook bij Ommerschans. De aanname is dat dat een vreselijk oord was en dat je daar echt niet wilde zijn. Nou, dan denk ik, dat gaan we nog weleens zien. Ik ben dan niet te stoppen, ik ga dag en nacht door om de 'geheimen' van toen te ontrafelen."
De tekst gaat verder onder de video. 

Achternaam

De Oldenzaler bij het horen van iemands achternaam al horen wat een eventuele link zou kunnen zijn met de Ommerschans, dat onderdeel is van de Koloniën van Weldadigheid. Want er hebben naar schatting meer dan 50.000 mensen in de strafkolonie gewoond. En dat is, vooral voor die tijd, een heel grote groep mensen. "Een miljoen Nederlanders hebben voorouders die ooit in de Ommerschans hebben gewoond."
Rijnhart is nu bezig met de familielijn van Hayo Hoogstra. Meneer Hoogstra was de enige hoofdonderwijzer op de Ommerschans die daar vanaf 1825 tot aan zijn dood hoofdonderwijzer is geweest. Daarnaast was hij ook opzichter van de strafkolonie van de Ommerschans.
Het hele verhaal van Hayo Hoogstra is hier te lezen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.