Saasveld

OM eist 240 uur taakstraf tegen Saasveldse drankrijder die vrienden aanreed

De vriendengroep besloot het onderling op te lossen
De vriendengroep besloot het onderling op te lossen © RTV Oost
"Ook in Saasveld gelden dezelfde regels als in de rest van Nederland", zei de officier van justitie vandaag in de rechtbank van Almelo voordat hij 240 uur werkstraf, drie maanden voorwaardelijke celstraf en twee jaar rijontzegging eiste tegen een 36-jarige man uit Saasveld.
De man reed in de nacht van 22 januari 2017, na afloop van een feestje in zijn woonplaats, in op een aantal van zijn vrienden. Een van de vrienden vloog met een salto over de auto en belandde ongedeerd in een sloot en een ander werd geschampt. Maar een derde vriend brak botten in beide voeten. 
De vriendengroep stak meteen de koppen bij elkaar en er werd besloten om de 36-jarige 'buiten het verhaal' te houden. De 36-jarige werd naar huis gestuurd, terwijl zijn auto door een vriend op het erf van zijn ouders werd geparkeerd. Er werd ook meteen een doek overheen gegooid om te verhullen dat de voorruit kapot was.

Doorrijden na ongeval

Tegen de politie werd verteld dat de groep was aangereden door een onbekende automobilist die er na de aanrijding zonder te stoppen vandoor was gegaan. 
Politie en justitie pakten de zaak in eerste instantie ook op als een ongeval met doorrijden. In de loop van het onderzoek werd duidelijk dat het verhaal van de vriendengroep aan alle kanten rammelde. Uiteindelijk werd duidelijk dat er flink was gedronken op het feestje van de vriendengroep en dat een aantal van de vrienden de 36-jarige al waarschuwden dat hij niet moest gaan rijden. 

Dichtgevroren ruiten

Ook werd duidelijk dat de Saasvelder van het erf reed in een auto waarvan de ruiten dichtgevroren waren. "Er zat een kleine opening aan de rechterkant", vertelde de 36-jarige voor de rechtbank in Almelo. "Russische roulette, met je dronken kop gaan rijden in een auto waarin je niets ziet. Dan gok je maar dat het goed gaat", vond de officier van justitie. 
De verdachte vertelde uiteindelijk een deel van het verhaal bij de politie. Toch waren er bij een eerdere zitting nog steeds veel vragen over verklaringen die de vriendengroep aflegde. Besloten werd hen allemaal nog eens onder ede te horen. Pas toen werd duidelijk wat er allemaal gebeurd was.

Fles kruidenbitter

De man verklaart wel wisselend over zijn drankgebruik voorafgaand aan de aanrijding. "Ik wist dat ik te veel had gedronken, ik heb vijf misschien zes flesjes gehad", zei hij tegenover de rechters, maar verklaarde ook dat het er "ergens tussen de acht en twaalf" waren.
Thuis dronk hij "om het beeld voor ogen" kwijt te raken nog eens bijna en hele fles kruidenbitter leeg. Op de vraag van de rechtbank of de man een alcoholprobleem heeft zei hij: "Ja, net als heel Nederland. Ik drink meer dan een paar flesjes in het weekend."
Het slachtoffer kreeg via de verzekering de schade vergoed, 5000 euro. De officier van justitie twijfelt of de melding bij de verzekering wel eerlijk was. 

'Weggestuurd'

Volgens de advocate van de man is er veel spijt en berouw. "Hij komt misschien over als een stugge boer maar hij vindt het heel erg wat er gebeurde."
Haar cliënt was ook de eerste die met het verhaal kwam, aldus de advocate. En dat terwijl andere vrienden nog bij het verhaal van de groep bleven. Ze vindt niet dat vaststaat dat de man na het ongeluk strafbaar was toen hij de plaats van het ongeval verliet. "Hij werd door zijn vrienden weggestuurd."
Over twee weken doet de rechtbank uitspraak
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.