Reggestreek

Een feestelijk bevrijdingsjurkje van parachute-stof in WO2 Café Holten

Het witte jurkje met oranje stiksels drukt mevrouw Hennie Meijerink (82) tegen zich aan. Het is de juiste maat. "Het voelt net alsof ik bevrijd ben", zegt ze stralend.
Mevrouw Meijerink is één van de gasten tijdens het WO2 Café dat vandaag in de bibliotheek in Holten was neergestreken. Het rondreizende café biedt mensen op 15 plekken in Overijssel de kans om hun verhalen over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding in 1945 te vertellen. 

Dol op

Dat het jurkje van parachute-stof is gemaakt weet Meijerink zeker, hetgeen bevestigd wordt door Joop Staman van het Memory Museum in Nijverdal. "Een gaaf jurkje zoals dit kom je heel enkel nog tegen. Hier zijn wij van het museum dol op", zegt hij. "Omdat er een gebrek aan stof was, werden achtergebleven parachutes vaak snel weggehaald en tot kleding verwerkt."
Behalve mevrouw Meijerink kwamen ook anderen naar ons WO2 Café. Zo was mevrouw Janna Hoekman (89) doodleuk op de fiets naar het café gekomen om een lege, koperen granaathuls te tonen. Ze overleefde samen met haar familie aan het eind van de oorlog beschietingen van de Canadezen, die veel boerderijen tussen Deventer en Holten in brand schoten bij heftige gevechten met Duitsers. De granaathuls is er een overblijfsel van.

Hardenberg

Het WO2 Café reist nog tot en met woensdag 17 april door de provincie Overijssel. Zaterdag 6 april kunnen mensen tussen 12 en 14 uur met hun verhalen en objecten terecht in de bibliotheek in Hardenberg. Voor de lunch wordt gezorgd.
Wil je terugzien en -lezen wat er allemaal langs is gekomen in WO2 Café's, klik dan op onderstaande foto. Dan kom je terecht in een longread 'Verhalen over oorlog en bevrijding in Overijssel'. Daar vind je verhalen, foto's en video's over wat mensen langs brachten in de WO2 Café's van afgelopen week.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.