PIeter ten hoopen

Wint deze Tubbergenaar opnieuw de World Press Photo?

Fotograaf Pieter ten Hoopen kan donderdag de belangrijkste prijs pakken in de fotojournalistiek; De World Press Photo. Ten Hoopen woont al twintig jaar in Zweden, maar is geboren en getogen in Tubbergen. Hij is vandaag weer even terug.
Met de prijsuitreiking in Amsterdam in het vooruitzicht was hij even terug in zijn geboortedorp. "Ik mag graag terugkomen naar Tubbergen", zegt Ten Hoopen. "Even bij pa en ma langs. We maken dan een rondje Twente, de natuur in. En 's avonds langs bij de kameraden, daar zie ik wel weer naar uit." 

Vluchtende migranten

Pieter ten Hoopen is in twee categorieën genomineerd voor de World Press Photo. Hij maakte vorig jaar in het zuiden van Mexico een fotoreportage over migranten die proberen te vluchten naar Amerika.
"Ik besloot het verhaal te vertellen van de vlucht. Waarom vluchten mensen? Het is vooral een verhaal over families. Vaders, moeders met hele jonge kinderen die een betere toekomst willen. Vaak vluchten ze tegen beter weten in, want onder president Trump zijn de regels harder geworden." 
Tekst gaat verder onder de foto
Pieter ten Hoopen genomineerd voor World Press Photo
Pieter ten Hoopen genomineerd voor World Press Photo © Pieter ten Hoopen
Fotograaf: Pieter ten Hoopen
De kneepjes van het vak leerde hij op jonge leeftijd in zijn geboorteplaats. Pieter werkte bij de inmiddels overleden fotograaf Harry Knippers, dé bruiloftsfotograaf van Tubbergen en omstreken. "Ik was vooral de tassendrager van Harry", legt Ten Hoopen uit. "Omdat hij donders veul pien in de rug had. Maar hij leerde mij dan de basis van de fotografie en vertelde altijd over het licht, want fotografie is licht. Ik ben hem daar nog altijd dankbaar voor."

Zweden

Eind jaren negentig emigreert Ten Hoopen naar Zweden en volgt daar de opleiding fotojournalistiek. Daarna reist hij de hele wereld over en werkt voor de grootste kranten ter wereld. Nu werkt hij vooral voor hulporganisaties. 
In 2008 won Ten Hoopen al een keer de World Press Photo, in 2010 werd hij tweede. Hoe groot is de concurrentie dit jaar? Ten Hoopen: "In de categorie sport/nieuws heb ik sowieso een prijs gewonnen. Goud, zilver of brons. Maar ik ben ook genomineerd in de categorie 'Story of the year', het beste verhaal van de wereld. Daar heb ik twee concurrenten. Je kunt er nog niks van zeggen, het is helemaal afhankelijk van de jury. We winnen die hoofdprijs heel graag, maar de avond kan eigenlijk al niet meer kapot." 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.