Zwolle

Zwolse voetbalclub Z.A.C. wint prijs voor rookvrije sportcomplex

Z.A.C. wint award voor rookvrije sportpark
Z.A.C. wint award voor rookvrije sportpark © KNVB
De Zwolse voetbalclub Z.A.C. heeft gisteravond de Rookvrije Generatie Award gewonnen in de categorie sportverenigingen. De Zwolse voetbalclub werd in de finale door de jury verkozen boven de twee andere finalisten: de Amsterdamse Hockey en Bandy Club en de Hoogeveense Hockeyclub. In een eerder stadium had Z.A.C. na een spannende strijd ook al de publieksstemming gewonnen.
De voetbalclub, die dit jaar haar 125e verjaardag viert, onderscheidt zich volgens zowel de jury als het publiek op verschillende vlakken. “In vergelijking met andere sporten loopt het voetbal nog wat achter qua rookvrijbeleid. Z.A.C. is daar een uitzondering in”, zo klonk het juryrapport. “Het vervult een voortrekkersrol en wil andere verenigingen inspireren.”
Marian Volkers, een van de initiatiefneemsters van het rookvrije sportterrein bij Z.A.C., vertelt op de website van de KNVB blij te zijn met de award. “We zijn heel trots, vooral omdat we dit als club met grote steun van de leden voor elkaar hebben gekregen.”

Enquête onder de leden

Sinds begin dit jaar is het sportterrein officieel rookvrij verklaard door wethouder Michiel van Willigen. De reacties zijn vrijwel allemaal positief, weet Volkers. “De rokers zijn blij dat ze wel een plekje hebben gekregen, waar ze uit de wind en overdekt kunnen staan. Die plek is uit het zicht, waardoor niemand er last van heeft.”
En dat was in de oude situatie wel anders. “Toen was de vaste rookplek voor de deur van de kantine en moest je echt door een walm van rook als je daar naar binnen wilde. We hebben bewust voor een rookplek gekozen. Zonder aangewezen rookplek lag het voor de hand dat rokers buiten het hek voor de ingang zouden gaan staan. En dat wilden we voorkomen.”
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.