nieuws

Grote Kolksluis Zwartsluis blijft voorlopig beschikbaar voor recreatievaart

Grote Kolksluis blijft beschikbaar voor recreatievaart
Grote Kolksluis blijft beschikbaar voor recreatievaart © RTV Oost
De vaarroute door de Grote Kolksluis in Zwartsluis blijft voorlopig beschikbaar voor recreatievaart. Dat is de uitkomst van een overleg tussen de gemeente Zwartewaterland en Rijkswaterstaat.
Sinds de voltooiing van de nieuwe Meppelerdiepsluis zijn er zorgen over de Grote Kolksluis. Met de aanleg van de nieuwe sluis, is een nieuwe vaarroute ontstaan die het hele jaar bruikbaar is en daardoor is een deel van de functie van de oude sluis komen te vervallen. 
Rijkswaterstaat wil niet meer de beweegbare bruggen vanuit veiligheids- en kostenoverweging faciliteren. De gemeente wil de Grote Kolksluis graag bedienbaar houden bij evenementen als Zwartsluis onder Zeil en de Nationale Sleepbootdagen. Of dat gebeurt, moet nog blijken. De gemeente gaat samen met Rijkswaterstaat op korte termijn met een aantal initiatiefnemers om de tafel. 

Evenementen

De Grote Kolksluis is een waterkering die bij Zwartsluis het Zwarte Water met het Meppelerdiep verbindt. Vanaf 2001 wordt de sluis niet meer ingezet om te schutten voor de beroepsscheepvaart. Sinds vorig jaar worden de bruggen ook niet meer geopend bij jaarlijkse evenementen. Tijdens het stormseizoen is de brug ook gesloten, maar bij gunstige waterstanden, staan de sluisdeuren open. Hierdoor kan recreatievaart gebruik blijven maken van de sluis. 
Vorige maand bracht lijsttrekker van CDA Overijssel, Eddy van Hijum, nog een bezoek aan de oude sluis. Hij wil graag dat de bruggen, vanwege de cultuurhistorische betekenis, rijksmonument worden.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.