nieuws

Prominente Tukkers scharen zich achter oproep steun lokale omroep 1Twente

TV Enschede FM won in 2016 Lokale Omroep Award
TV Enschede FM won in 2016 Lokale Omroep Award © Twitter / @tvefm
43 prominente Tukkers steunen de oproep om de lokale publieke omroep 1Twente te behoeden voor een faillissement. De namen van de Twentenaren staan onder de open brief van UT-hoogleraar Paul Benneworth die vandaag in het dagblad TC de Tubantia is gepubliceerd.
"Wij roepen het college van B&W en de gemeenteraad van Enschede op om alles in het werk te stellen om de lokale publieke omroep 1Twente niet failliet te laten gaan", zo schrijven onder meer ROC-voorzitter John van der Vegt, Marieke ter Brugge van Enschede Promotie, Danny de Vries van de Twentse Ambassades, UT-bestuurder Victor van der Chijs, theatermaker Laurens ten Den en Johan de Jong van Metropool, maar ook Robbert Meeder van NOS Langs de Lijn en Erik van Gruijthuijsen van De Persgroep.
De brief maakt duidelijk dat 1Twente  -voorheen de lokale omroep Enschede FM- niet kan voortbestaan zonder financiële bijdrage van de gemeente Enschede. Zonder extra subsidie gaat de omroep failliet per 1 juni. Vijf Twentse gemeenten stuurden echter zelf ook al een brandbrief naar minister Arie Slob. 

Financieringsmodel voor streekomroepen

Almelo, Borne, Enschede, Haaksbergen en Hengelo geven aan dat er vanuit de overheid een financieringsmodel voor streekomroepen moet worden opgezet. Zo lang dat er nog niet is zou de overheid zelf subsidies ter overbrugging beschikbaar moeten stellen. Dat vinden de Twentse gemeenten tenminste.
De ondertekenaars wijzen op hun beurt op het belang van onafhankelijke journalistieke platforms, ook op lokaal niveau. De rol van 1Twente kan daarin niet gemist worden. "Als burgers wonen we in een stad met grote saamhorigheid precies vanwege een actieve, gezonde en goed functionerende lokale omroep. Zonder 1Twente verliezen we een deel van wat ons als Enschede bijzonder maakt als hechte en diverse gemeenschap", aldus de brief.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.