WO2 Café

Een sjaal met kogelgaten van verzetsman Derk te Rietstap in het WO2 Café

Derk te Rietstap uit het buitengebied van Hardenberg is vernoemd naar zijn vader, de verzetsman die door de Duitsers werd gefusilleerd. Hij is in het WO2 Café in de bibliotheek in Hardenberg met de sjaal die zijn vader om had toen hij aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd doodgeschoten.
Die liquidatie vond plaats in het voorjaar van 1945 in Varsseveld. Derk te Rietstap junior werd geboren in de zomer van 1945, na de bevrijding dus. Hij heeft zijn vader nooit gekend.

Nekschot

"Toen ik die sjaal voor de eerste keer zag was dat enorm emotioneel", zegt hij. "Je ziet aan de twee gaten die erin zitten dat hij een nekschot heeft gehad. Mijn vader is in een massagraf terechtgekomen. Daar is de sjaal later uitgehaald en door mijn moeder schoongemaakt."
Te Rietstap komt met zijn verhaal naar het WO2 Café om het leed van de oorlog onder de aandacht te brengen. Dat mag nooit vergeten worden. "Mijn moeder heeft een dagboek over die tijd bijgehouden. Daaruit blijkt het enorme gemis en verdriet in het gezin na het verdwijnen van vader. Dat gezinsleed mag nooit vergeten worden."
Behalve de dramatische geschiedenis die Te Rietstap vertelde, kwamen ook veel andere oorlogsverhalen uit de omgeving Hardenberg op tafel; pamfletten, oorkondes, een zware bomscherf en getuigenissen over neergestorte vliegtuigen.

WC-pot uit vliegtuig

Ook werd er een wc-pot uit een neergestort oorlogsvliegtuig getoond. "Een bijzonder gaaf exemplaar", aldus Joel Stoppels, oorlogsdeskundige van het WO2 Café. "Dat zie je niet vaak. Deze wc-pot zou echt prima in een museum passen."
Het WO2 Café trekt maandag weer verder door onze provincie. Dan zijn we in de bibliotheek in Zwolle. Van 12 tot 14 uur zijn mensen van harte welkom met hun verhalen en voorwerpen over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding. Voor de lunch wordt gezorgd.
Wil je terugzien en -lezen wat er allemaal langs is gekomen in WO2 Café's, klik dan op onderstaande foto. Dan kom je terecht in een longread 'Verhalen over oorlog en bevrijding in Overijssel'. Daar vind je verhalen, foto's en video's over wat mensen langs brachten in de WO2 Café's van afgelopen week.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.