enschede

Universitair docent: "Reddingsplan voor FC Twente te ruimhartig"

Het reddingsplan van de gemeente Enschede voor FC Twente is teveel van het goede. Dat is althans de mening van universitair docent Tsjalle van der Burg. Volgens hem is het plan "te ruimhartig, waardoor er sprake kan zijn van oneerlijke concurrentie".
De gemeenteraad neemt vanavond een besluit over het kwijtschelden van vijf miljoen euro aan FC Twente en het achterstellen van nog eens negen miljoen euro. Een meerderheid van de raad lijkt, onder voorwaarden, akkoord te willen gaan. Doet de raad dit niet, dan is een faillissement onafwendbaar.

Faillissement

Volgens Van der Burg moet er nog eens kritisch gekeken worden naar een eventueel faillissement van de koploper van de Keuken Kampioen Divisie. De universitair docent stelt dat de gemeente in dat geval het stadion in bezit krijgt, dat zo'n veertig miljoen euro waard is, met een 'goede bespeler'.
Van der Burg is van mening dat er een nieuwe club geformeerd kan worden, zoals Fiorentina en Glasgow Rangers in het verleden deden. Bovendien zou die nieuwe club vrij hoog kunnen beginnen, omdat tweededivisionist FC Lienden de licentie wil afstaan. "Deze licentie, en een elftal dat vanuit de Tweede Divisie kan promoveren, kosten waarschijnlijk minder dan drie miljoen." Hierbij zou de huur van het stadion voor Twente in het begin gratis moeten zijn. 

Onderzoek

Dit scenario verdient volgens Van der Burg meer onderzoek. "Dat lijkt de gemeente echter niet te hebben gedaan. De andere schuldeisers lijken ook niet te zijn geconfronteerd met dit voor hen rampzalige scenario. Tja. De gemeente had, met een optie op de licentie van Lienden in de hand, onwillige schuldeisers allang kunnen dwingen miljoenen meer kwijt te schelden."
De kans dat de raad voor een faillissement gaat, lijkt klein. Het huidige reddingsplan zou volgens Van der Burg in ieder geval wel aangepast moeten worden. FC Twente besteedt zo'n twintig miljoen euro aan kosten buiten het eerste elftal om. Op dat vlak zou er bezuinigd moeten worden. Van der Burg: "Als de totale kosten na jaren van crisis nu op het niveau van Heerenveen (18 miljoen) of Heracles (12 miljoen) waren gebracht, was steun helemaal niet meer nodig geweest."
Van der Burg denkt daarnaast aan maatregelen om de ingelegde 25 miljoen euro uiteindelijk helemaal terug te krijgen. "Zo kan bijvoorbeeld nu worden vastgelegd dat de gemeente 25 procent van de toekomstige premies uit Europees voetbal krijgt. Dat levert in elk Europees seizoen mogelijk een miljoen op voor onderwijs en zorg. Zo’n maatregel belast de redding niet, maar dwingt de club wel tot lagere uitgaven als het straks opwaarts gaat."

Staatssteun

Het voorstel van het college is in de ogen van de universitair docent in strijd met de Europese regels voor staatssteun. De gemeente en haar juridische adviseurs zeggen dat de gemeente FC Twente geld mag geven als dit voorkomt dat de gemeente door een faillissement méér geld kwijtraakt.
Volgens Van der Burg is dit correct, maar moet dit bedrag wel zo laag mogelijk zijn. "Het is voor een redding absoluut niet nodig dat FC Twente meteen twee keer zo rijk wordt als het gezonde Heracles. En een redding wordt duidelijk niet belemmerd als de gemeente bedingt dat de club de gemeente meer terugbetaalt indien de club in de toekomst weer uitstekend draait."

Wil je meer lezen over het roerige jaar van FC Twente? Klik dan op onderstaande afbeelding.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.