nieuws

D66 Enschede wil fonds voor lokale journalistiek

D66 in Enschede wil dat er gekeken wordt naar een fonds waarop lokale journalisten en organisaties aanspraak kunnen maken. Het voorstel van raadslid Vic van Dijk volgt op de oproep van 43 Tukkers om de lokale omroep 1Twente te behoeden voor een faillissement.
De oproep maakt duidelijk dat 1Twente -voorheen de lokale omroep Enschede FM- niet kan voortbestaan zonder financiële bijdrage van de gemeente Enschede. Op dit moment krijgt de omroep 100.000 euro per jaar. Zonder extra subsidie gaat de omroep failliet per 1 juni. Vijf Twentse gemeenten stuurden zelf ook al een brandbrief naar minister Arie Slob.

Lokaal fonds

"Je moet ook kijken naar de tijd daarna", legt raadslid Van Dijk uit. "Stel dat 1Twente niet meer bestaat, moet je dan niet bijvoorbeeld een fonds oprichten voor lokale journalistiek waar meerdere organisaties en journalisten aanvragen kunnen doen?" Het raadslid stelt dat het nieuws moet worden gebracht op een manier die past bij deze tijd. "Hoe bereik je tegenwoordig veel jongeren? Volgens mij vooral via internet."
Aan het idee voor een fonds zit volgens Van Dijk nog een voordeel. Op dit moment bepaalt de politiek namelijk of en hoeveel geld de lokale omroep krijgt, terwijl tegelijkertijd die omroep de politiek moet controleren. "Met een fonds haal je die besluitvorming weg bij de politiek en dan is het meer onafhankelijk. Ik wil dat de journalistiek onafhankelijk kan opereren."

'Deelname UT bijzonder'

De brief werd ondertekend door prominenten van diverse organisaties, zoals ROC-voorzitter John van der Vegt, Marieke ter Brugge van Enschede Promotie, Danny de Vries van de Twentse Ambassades en UT-bestuurder Victor van der Chijs. Raadslid Van Dijk noemt het 'bijzonder' dat de UT-bestuurder zich achter de oproep heeft geschaard. "Ik vraag me af of zo'n voorzitter van de Universiteit Twente snapt wat ie ondertekent. Want hij heeft zelf jaren geleden het onafhankelijke nieuwsmedium van de Universiteit Twente wegbezuinigd."
In de raad wordt binnenkort over de situatie van 1Twente gesproken. Van Dijk is somber gestemd, omdat het stil blijft vanuit Den Haag. "Ik vrees dat er geen geld vanuit het Rijk komt. We kunnen verder niets doen. Anderen willen een overbrugging, maar dat is een brug naar niets. We moeten nu echt over de toekomst nadenken."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.