FC Twente

Twee nederlagen op rij: vanavond wel een overwinning voor FC Twente in de raad?

Sfeeractie van Vak P FC Twente
Sfeeractie van Vak P FC Twente © RTV Oost/Tijmen van Wissing
Na twee nederlagen op rij in de competitie kan FC Twente vanavond een belangrijke overwinning boeken. Niet op het veld dit keer, maar in de raadszaal van de gemeente Enschede. De gemeenteraad neemt vanavond een besluit over het kwijtschelden van vijf miljoen euro aan FC Twente en het achterstellen van nog eens negen miljoen euro. Een meerderheid van de raad lijkt, onder voorwaarden, akkoord te willen gaan. 
Collegepartijen Burger Belangen Enschede, D66, PvdA, VVD en ChristenUnie kondigden vorige week tijdens een commissievergadering over hetzelfde onderwerp al aan akkoord te gaan met het voorstel van het college. De partijen staan overigens niet te trappelen om FC Twente opnieuw een helpende hand toe te steken, maar met de steun van de collegepartijen is er een meerderheid voor het voorstel.

Voldongen feit

De partijen in het college staan voor een voldongen feit. Als de raad niet akkoord gaat met hulp aan FC Twente, komt er geen veertien miljoen euro van investeerdersgroep Noabers en gaat FC Twente failliet. 
Liever vijf miljoen euro verliezen dan 28 miljoen euro, is het idee. Want zo hoog loopt de schade voor de gemeente op als FC Twente definitief financieel kopje onder gaat.
Oppositiepartijen gaan niet akkoord, hoewel DENK waarschijnlijk wel voor het plan zal stemmen. Een aantal oppositiepartijen gaat er van uit dat naast de vijf miljoen euro die wordt kwijtgescholden de negen miljoen die wordt achtergesteld ook niet meer wordt terugbetaald.
FC Twente hoeft immers over dat bedrag geen rente en aflossing meer te betalen en de lening heeft ook geen einddatum meer. Dus heel veel druk voor FC Twente om dat bedrag nog af te lossen, lijkt er niet meer te zijn. Bovendien, zo sprak Ayfer Koç van het CDA de vrees uit, blijft de gemeente zo in lengte van dagen financieel verbonden aan FC Twente. 
Financieel gezond
Uit het voorstel van het college blijkt dat het wel degelijk de bedoeling is om af te lossen op de achtergestelde lening. Dat kan echter pas als de club weer een gezonde financiële positie heeft. Een deel van de transferinkomsten zal dan worden gebruikt voor het aflossen van leningen. Er gaat dan ook geld naar de gemeente. 
GroenLinks durft de gok wel te wagen. Laat FC Twente failliet gaan en kijk hoeveel miljoenen meer investeerders nog in de club willen steken, is het credo van die partij. Een standpunt dat door meerdere partijen in de raad als onrealistisch wordt weggezet aangezien in het voorstel van het college staat dat FC Twente 'technisch failliet' is. 
Mogelijk wordt een verhuizing van het trainingscomplex van FC Twente van Hengelo naar Enschede onderdeel van de deal die de collegepartijen willen zien in ruil voor de kwijtschelding en vrijstelling van geleend geld aan FC Twente. Burger Belangen Enschede komt vanavond waarschijnlijk met een amendement dat zal aandringen op een gefaseerde verhuizing van het trainingscomplex. 

Trainingscomplex naar Enschede

Koen Groenewold, lid van de Raad van Commissarissen van FC Twente, liet vorige week tijdens de commissievergadering al weten dat FC Twente ook wel wil verhuizen, maar dat het voorlopig nog niet aan de orde is. Vanuit de oppositie rezen vragen over het voorstel van Burger Belangen Enschede. Want wie moet die verhuizing gaan betalen dan? FC Twente lijkt daar gezien de slechte financiële positie van de club niet de aangewezen partij voor. 
Oppositiepartij EnschedeAnders komt vanavond met een amendement waarin de partij verzoekt dat één lid van de Raad van Commissarisen van FC Twente bindend door de gemeenteraad van Enschede wordt voorgedragen. Met het amendement wil EnschedeAnders afdwingen dat de grote belangen van de gemeente Enschede voldoende worden veiliggesteld.

Wil je meer lezen over het roerige laatste jaar van FC Twente? Klik dan op onderstaande afbeelding.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.