nieuws

Dozijn drugsverdachten 'Goliath-bende' in vizier van justitie

Volgens justitie staat Simo D. aan het hoofd van de 'Goliath-bende'
Volgens justitie staat Simo D. aan het hoofd van de 'Goliath-bende' © RTV Oost
Justitie heeft meer verdachten van de Twentse Goliath-bende in het vizier. Dat werd vandaag bekend bij een korte rechtszitting. Ze worden verdacht van drugshandel, witwassen of het voorbereiden van een liquidatie. Naast zeven verdachten die vastzitten, zijn er nog vijf in beeld. Twee ervan staan internationaal gesignaleerd.
De vermeende drugsbende met voornamelijk Twentse leden heeft de afgelopen jaren miljoenen euro's verdiend met de handel in speed en xtc op het dark web, een minder toegankelijk internet. Dat zegt justitie over de groep die de 'Goliath-bende' wordt genoemd. Verschillende leden werden afgelopen najaar aangehouden, nadat de politie hun onderlinge communicatie had meegelezen via het programma Ironchat.
De bestellingen voor de drugs kwamen bij hen binnen via het dark web. Klanten betaalden met bitcoins. De bestellingen gingen de grens over vanuit opslagplaatsen in Enschede, Emmen en Roermond, zegt het Openbaar Ministerie.

Opslagplaatsen

Achter een huis aan de Enschedese Vlierstraat werd door de politie zo'n drugsopslag gevonden. Er lagen kilo's drugs opgeslagen. Bij invallen in de opslagpanden in Emmen en Roermond werd afgelopen november ruim honderd kilo aan xtc en speed in beslag genomen. De politie deed er invallen, net nadat er voorraden drugs waren geleverd. Ook werden dure sieraden en vijf auto's meegenomen door de politie. 

Goliath

Het opsporingsapparaat kwam de bende op het spoor, doordat ze inzage hadden gekregen in het communicatiemiddel Ironchat. Dat programmaatje stond op telefoons van de verdachten en zorgde ervoor dat er onderling versleutelde berichten konden worden gestuurd. De gebruikers waanden zich daardoor onbespied.
Afgelopen november maakten politie en justitie bekend dat ze hadden meegelezen met bijna 260.000 berichten. De operatie draagt de naam Goliath, vandaar de naamgeving aan de bende.

Represailles

De politie moest met meelezen stoppen, omdat er represailles in het criminele milieu dreigden. Zo dachten de verdachten van het drugspand aan de Vlierstraat dat ze waren verlinkt door leden van de inmiddels verboden MC Satudarah. Om die rekening te vereffenen waren er al zware wapens en granaten besteld. 
Een van de verdachten had adressen bij zich van plekken waar leden van Satudarah in Enschede vaak kwamen, waaronder een grillroom. Zelf zegt hij dat briefje met adressen niet geschreven te hebben. Er komt een handschrift-vergelijkend onderzoek. 

Simo D.

De Goliath-groep staat volgens het OM onder leiding van Simo D. Hij zit momenteel vast in een Duitse gevangenis. Ook zijn rechterhand, met de bijnaam Vin Diesel, zit bij de oosterburen in de cel. Hij is onlangs tot elf jaar cel veroordeeld. Via binnengesmokkelde telefoons hebben ze toch contact kunnen houden met hun groep, zegt justitie.
Zo heeft D. volgens het OM zeker zeven moordopdrachten gegeven vanuit de cel. Dat resulteerde in 2017 tot aanslagen in Enschede, Almelo en Gronau. Wonderwel vielen daarbij geen doden, wel zwaargewonden. Zo werd een kapper in Enschede in brand gestoken en werden twee mannen doorzeefd met kogels. Ook werd loungeclub LuxXx beschoten.

Kroongetuige

In verband met voorgaande moordpogingen zitten verdachten vast. Ook is een Hengeloër onlangs veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf voor het bewaren van zware wapens voor de bende. Hij had machinegeweren in huis, die omgebouwd konden worden tot granaatwerpers. Hij had de bijbehorende granaten in zijn kamer. 
Wanneer het eindproces tegen de twaalf verdachten van de Goliath-bende dient, is nog niet duidelijk.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.