Brexit

Gezin dat Schotland verlaat vanwege Brexit keert in mei terug naar Heino

De familie Hartman, het Overijsselse gezin dat in Schotland woont, keert volgende maand terug naar Heino. Hun huis in het Schotse Stirling is verkocht. De familie keert terug naar Nederland door de naderende Brexit.
Ruim twee jaar geleden verhuisde vader Vincent Hartman naar Schotland, omdat hij daar een goede baan kreeg aangeboden. Ongeveer een jaar later kwamen zijn vrouw Dorien en dochter Emma er achteraan. Hoewel de familie het erg goed had in Schotland, gooiden de perikelen rondom de Brexit roet in het eten.

Vrij reizen en 'settled status'
Het idee dat het vrij reizen van en naar het Verenigd Koninkrijk na de Brexit misschien verleden tijd zou zijn en het feit dat ze straks een ‘settled status’ aan moeten vragen om in Schotland te mogen wonen, wegen het zwaarst in hun besluit om terug te keren naar Nederland.
Het huis in Stirling van de familie is verkocht. Op 10 mei moeten ze het opleveren. Drie dagen later nemen ze intrek in een tijdelijk onderkomen op een bungalowpark in Heino. Deze zomer krijgen ze de sleutels van hun nieuwe huis dat ze in Heino hebben gekocht.

Geen definitief afscheid
Helemaal afscheid nemen van Schotland doen de Hartmans overigens niet: Vincent houdt zijn business aan. Bovendien kan hij twee andere bedrijven die hij bezit gewoon door laten draaien vanuit zijn nieuwe onderkomen in Heino.
Over een nieuw pand voor Vincents bedrijven lopen de onderhandelingen nog.

'Ouderwetse vrijdagmiddagborrel'
Of de familie het avontuur Schotland door hun terugkeer heeft zien mislukken? Nee. “Ik heb nu plannen die ik voorheen nooit kon maken en ik kan nu beslissingen nemen die ik anders nooit genomen had”, stelde Vincent Hartman afgelopen december al.
En de terugkeer naar Heino? Daar kan Vincent ook best naar uitkijken: “Ik heb zin om weer gezellig aan een ouderwetse vrijdagmiddagborrel in Heino te zitten.”
Eind vorig jaar bezocht RTV Oost de familie Hartman in Schotland. Die reportage kun je hier terugkijken.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.